Konst | Recension

Renässans-blockbuster i Berlin

3:34 min

En av höstens mest omtalade konstutställningar ute i Europa är Gesichter der Renaissance – Renässansens ansikten – på Bodemuseum i Berlin. Med renässansen i det här fallet menar man 1400-talet och utställningen begränsar sig till porträttkonsten i Italien.

De här ansiktena, de kommer i form av målningar, teckningar, byster och porträttmedaljer. Det är med andra ord nedlusat med furstar och ädlingar som heter sånt som Medici, Strozzi, d'Este och Gonzaga.

Blockbusterutställningar kallas de, med ett ord lånat  från Hollywood och de drar som en frälsning eller om man så vill farsot genom den internationella konstmuseivärlden. Stora utställningar, med de största numren av de största namnen, här är det Leonardo da Vincis Dam med hermelin som är dragplåstret framför andra. Och konsten blir också till t-shirts och affischer eller som var fallet på Bodemuseum: tehuvor och grillvantar.

Men efter den stora Gauguin-utställningen i London förra året höjdes allt fler röster i protester mot trenden. Det blir så trångt i salarna att man ju inte ser något och vad är då vitsen med konst? Var tog de mer komplicerade samlingsutställningarna vägen? Och är inte blockbustern bara det ultimata beviset på högkulturens kapitulation inför underhållningsindustrin?

Jomenvisst, om man är på det humöret. Och trångt är det.

Men det här är också utställningar som lever på sitt kvalitetsrykte och då vill det till att man leverar just det. Klassisk kanoniserad kvalitet. Och är man på det humöret så är det ju bara tacka och ta emot.

Man behöver inte gå många steg på Bodemuseum för att bli knäsvag. Katalognummer 1 är en relikbyst (ca. 1425) av Donatello som föreställer Sankt Rossore. Här lite större än naturlig storlek, med nobelt skägg och mustach, blanksliten näsa och nedslagen blick och en rynka i pannan. Han ser förvisso helig ut och men mest av allt så overkligt verklig ut att man skulle vilja stryka honom över hans förgyllda bronskind. Han har ju funnits och sett ut så där, det ser man ju! Precis som Antonello da Messinas anonyma unga män med sina hemlighetsfulla läppar och Ghirlandaios gamle man med blomkålsnäsa.

Känslan av att det verkligen föreställer några som trampade runt i det som inte ens var Italien för sisådär 550 år sedan kan vara riktigt svindlande.

Men att känns likt någon, det är en föreställning som den här utställningen ganska effektivt slår hål. I fallet med Sankt Rossore är det rätt banalt: han dog redan på 200-talet så honom har Donatello bara hittat på. Och da Messinas herrar och Pollauiolos damer föreställer visserligen olika personer som funnits. Men de liknar nog mer just Messinaherrar och Pollauiolodamer, än sig själva. Precis som ett Warholporträtt alltid mer är en Warhol än det är Mick Jagger eller Elizabeth Taylor.

Så om Blockbuster betyder genomarbetade och omsorgsfullt inlånade utställningar, som den här, som ger tillräckligt mycket att jämföra med, för att både skapa illusion och skingra illusioner, så gärna för mig.

Och Botticelli blir ju inte en sämre målare för att han stiliserar människor så hårt att det liknar ornament.

Dessutom är det ju något, med den där svindlande igenkänningen ändå. Att de sitter där och ser ut som om de tänker på nåt. På om de åt för mycket, eller hur länge sittningen egentligen ska vara. Eller bara uttrycker barnslig glädje, som i några av de mer ljuvliga marmorbysterna. Och att de i detta, oavsett hur mycket de må likna sig själva, iallafall är väldigt lika oss.