Biomonopol under debatt

Umeå avslutar sin internationella filmfestival idag, den 19:e i ordningen. Igår möttes filmbranschens höjdare där, för att prata ut om SF Bios troliga köp av konkurrenten Sandrew Metronome - och det biografmonopol som isåfall väntar.

”Det är som en firmafest i filmbranschen - alla är här, viskar någon bakom mig. Och visst - när jätten inom den svenska filmbranschen köper sin argaste konkurrent vill alla vara med och debattera.
  Kritiken var inte nådig när höjdarna från filmbolag, filmdistributörer, filmproducenter och filmuthyrare tagit plats i panelen. En mörk framtid målades upp om SF:s köp av Sandrews går igenom. Då är kvalitetsfilmen i fara, bredden och mångfalden likaså. Det finns risk för korruption och ett 30tal biografer kan komma att läggas ner.
  Men SF:s representant Torsten Larsson, VD för Bonnier Entertainment  där SF-bio ingår, var inte förvånad över kritiken.
- Det var väl väntat att de flesta aktörerna skulle vara emot, inte minst distributörerna som är mest utsatta om affären blir av. Vi konkurrerar inte om publiken, Sandrews och SF, vi konkurrerar om filmen, och vinnarna där är distributörerna och det är därför vi har den högsta filmhyran i Europa, uttryckt i kronor, i Sverige.
  Vad säger du om den här kritiken mot  ett monopol?
- Jag förstår den. Samtidigt har det visat sig att det inte går att driva två parallella kedjor med lönsamhet och vad är då alternativet?
  Om detta rådde det förstås delade meningar. Att Sverige inte skulle ha utrymme för två nationella biografkedjor var något som Buena Vista Internationals VD Eric Broberg hade mycket svårt att förstå.
- Det här är ju en sån unik företeelse – det är ungefär som om man skulle göra en  jämförelse med Sveriges Television och TV4. Det är ungefär som om man skulle ta bort deras marksända rätt och så skulle man  plötsligt få sända via satellit. Alltså det är en så stor förändring av oss medieaktörer som jobbar inom filmbranschen, så det är klart att vi måste reagera, säger han.

Kerstin Berggren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".