Musik | reportage

Kulturlivet i Japan hårt drabbat av jordbävningen

2:55 min

I Japan har det gått över sju månader efter jordbävningen och tsunamin som ödelade delar av landet. Också kulturlivet drabbades. För den klassiska musiken är läget ännu krisartat: konsertlokaler är skadade eller förstörda, många utländska artister vägrar komma

Men det finns undantag, som pianisten Marta Argerich som gett ut två CD-skivor för att hjälpa tsunamioffren. Och för jazzbranschen ser det lite ljusare ut.

Det svänger igen på Blue Note, en av de största jazzklubbarna i Tokyo. Men det har varit tuffa månader här efter jordbävningen och tsunamin i mars, säger klubbens taleskvinna Miho Harasawa, medan en stämmare förbereder pianot för kvällens konsert.  

– Flera utländska artister ville inte komma till Japan under våren och försommaren, de var oroliga för strålning, säger hon. Men nu är musikerna tillbaka.  

– För internationella jazzartister är Japan en stor och viktig marknad, säger Miho Harasawa  

Ett mycket värre läge är det för den klassiska musiken. Shoji Sato på Kajimoto, en av de största konsertarrangörerna, säger att branschen går på knäna, utländska artister har hållit sig borta och publiken är inte på humör för att gå på konserter.  

I Tokyo skakades dessutom åtminstone två viktiga konsertlokaler av den kraftiga jordbävningen i mars. Shoji Sato är full av ilska och bitterhet över att utländska orkestrar ställt in också långt efter att läget normaliserats i Tokyo och på andra håll i Japan.

En orkester från Lyon, Dresden-filharmonikerna och Prags radiosymofoniker – alla ställde de in. Sato säger att orkestrarna backade ur trots att Kajimoto förklarade att allt var okej i Tokyo, Osaka och andra städer – långt ifrån tsunamiområdet.

Nu förbereds rättsliga processer om kompensation från orkestrar som bröt sina kontrakt utan, som Kajimoto ser det, giltigt skäl. Sato säger att han blev emotionell och arg, som en samuraj, över de uteblivna orkestrarnas svek. Men, säger han, sen tänkte han om, och lade i stället sin energi på välgörenhetsprojekt för att hjälpa de tsunamidrabbade. Han är också glad över att artister som Placido Domingo och Zubin Mehta ignorerade mediahysteri om strålningsrisk och kom till Japan. 

Pianostjärnorna Marta Argerich och Yuliana Avdeeva, som vann Chopin-tävlingen förra året, ställde upp och spelade gratis och en fabrik i den drabbade jordbävningszonen, utanför staden Sendai, fick uppdraget att tillverka CD-skivor. Intäkterna från dem går till tsunamioffren. 

Också pianisten Chick Corea engerade sig i en välgörenhets-CD. 

Konsertarrangör Shoji Sato blir än mer engagerad när han berättar om ett projekt för att skapa en uppblåsbar konserthall, som ska kunna monteras upp i den tsunamidrabade regionen, Tohoku, där konsertlokalerna totalförstördes.

Insamling pågår och arkitekten Arata Isozakis innovativa uppblåsbara hall ska kunna ta 700 åhörare. 

– Det är en stor ballong, som kan flyttas runt i Tohoko-regionen. Vi vill kunna erbjuda de drabbade lite underhållning. Jag frågar Sato om inte tsunamioffren behöver mat, husrum och jobb i stället för klassiska konserter.  

– Bra fråga, säger Sato, Sånt kan vi bidra till med pengar från CD-arna vi säljer. Men i långa loppet kommer en tid när även tsunamioffren börjar känna: vi behöver musik också.