film | recension

Ett år i matlaboratoriet El Bulli

1:47 min

I morgon är det svensk biopremiär för en dokumentär om världens kanske mest berömda restaurang, den alldeles nyss nedlagda El Bulli på Costa Brava norr om Barcelona, där den omsusade stjärnkocken Ferran Adrià firat triumfer med sitt molekylära laboratoriekök.

Den tyske filmaren Gereon Wetzel har följt köksarbetet under ett helt år, det som kom att bli krogens näst sista.

Det är en snygg film, med ett väldigt enkelt upplägg, av typen ”Så går ett år i vingården” eller som här i köket, rättare sagt dom två köken. För vi börjar på hösten med att El Bullis extremt personaltäta köksstyrka utför sin sista maskinmässiga koreografi vid serveringsluckan på den pittoreska restaurangen vid havet, innan den stängs ner för säsongen. Möbler och rekvisita packas in till vinterförvaring, medan de mest avancerade köksmaskinerna viras in i plast och körs in till Barcelona, där Ferran Adrià och hans närmaste medarbetare installerar sig för sex månaders experiment i det ytterst osexiga laboratorieköket.

Sen får man se dem stå där, tålmodigt, dessa unga stjärnkockar, och som det verkar, testa saker som om dom aldrig gjort det tidigare. Vad händer om jag fryser ner den här svampen, tinar upp den och kör den i råsaftcentrifugen? Eller om jag frystorkar den? Och framför allt, blir det gott?

Strävsamt fotograferas alla resultat, vaccas in i små plastpåsar och bokförs i datorerna. Så kommer Ferran in och provsmakandet börjar. Ingen kan stirra så eftertänksamt med pepparkornsögona. Ibland blir han glad, ibland blir han sur. Dramatiken är inte överväldigande, men ibland blir det kul, som när kockarna hämtar sina råvaror i saluhallen och hälsas lika kärt som stans fotbollshjältar.

Efter några månader har man samlat på sig en massa, ganska knäppa idéer som ska förstumma världens gastronomer ytterligare en säsong. I juni anländer en ny köksbrigad av hoppfulla gesäller från världens alla hörn, som på 14 dagar ska trimmas in till samma väloljade maskin. Det är imponerande. Och ändå tycks en del av försöken ske som infall, utan skyddsnät. Som när kockarna själva rusar ut med ett experiment för att testa på någon gäst, råkar ta ut fel grejer och brister ut i gapskratt?

Ja, det var väl så det gick till på världens bästa restaurang.