reportage | Libyen

Libyens kultur efter Kadaffi

2:12 min

Muammar Kadaffi uppges vara död. Vilka konsekvenser får det för det libyska kulturlivet? I mars talade Kulturnytt med författaren Giuma Bukleb och bloggaren Gazi Geblawi, båda från Tripoli.

– Libysk kultur har färgats av en färg, och det är diktatorn Kadaffis färg. Oavsett om det är musik, konst, eller historia så har allt dedikerats till hans regim, säger Gazi Geblawi. 

Gazi Geblawi säger att libysk kultur helt dominerats av diktatorn. Han hoppas nu på pressfrihet och att det ska grundas nya tidningar och tidskrifter som inte censureras av regeringen, och som möjliggör för författare att skriva om det som hänt under regimen.

 – Det är en stor utmaning för framtiden. Hur ska vi se tillbaka på de senaste 40 åren och reflektera över det? Många människor kände till brott mot mänskligheten, men kunde inte prata om det, säger han.

Gazi Geblawi säger att han hoppas att det ska bli möjligt att genom konst och litteratur nu kunna ge uttryck och reflektera över de senaste 42 åren, något som varit helt förbjudet under Kadaffis regim. Han säger att författare i Libyen använt sig av koder och metaforer för att indirekt kritisera regimen, men trots det blivit censurerade och många har satts i fängelse. En av dem är författaren Giuma Bukleb.

– Jag har suttit i fängelse i tio år eftersom jag är författare. Men ge aldrig upp hoppet. Som Hemingway skriver i Den gamle och havet: ”En människa kan tillintetgöras men inte besegras”, säger Giuma Bukleb.

Giuma Bukleb säger att han känner en stor lättnad över att Kadaffi som haft landet och hela kulturen i sitt grepp nu ser ut att vara på väg bort. Efter att ha suttit tio år i fängelse flydde Giuma Bukleb till London, han har bott där sedan 1988 och nu hoppas han kunna återvända och vara med om att bygga upp landets kultur igen, som han menar varit helt osynlig för omvärlden.

– Självklart vill jag vara med om att återuppbygga och återta vår identitet, vår enighet, vår värdighet, vårt land och vår kultur, säger Giuma Bukleb.