Magnus Jensner lämnar Moderna Muséet i Malmö

2:04 min

Chefen för Moderna Muséet i Malmö, Magnus Jensner, avgår i samband med att muséet går in i en stor omstruktureringen, där man ökar samarbetet med Moderna muséet i Stockholm.

Kulturnytt-reportage av David Richter (11/10):

--Verksamheten är inte den som var tänkt och verksamheten blir inte den som var tänkt. Det kommer att ske så store förändringar att jag känner att jag vill göra någonting annat, säger Magnus Jensner.

I mars nästa år avgår Magnus Jensner som var med och byggde upp muséet 2009. Bakom omstruktureringen ligger en dålig ekonomi, och muséet i Malmö ska nu öka sina samarbeten med Moderna muséet i Stockholm. Samtidigt ersätts Magnus Jensners tjänst ersätts med en arbetsledare vars roll är att agera koordinator och platschef.

– När jag sökte detta jobbet skulle det vara en helt självständig del av muséet och vi skulle producera utställningar i Malmö och arbeta på ett helt självständigt sätt. Det blir inte samma självständighet som det var tänkt i början. Det går mer och mer mot att visa nästan bara de samlingar som finns i stockholm.

Men Daniel Birnbaum som är överintendent på Moderna Muséet håller inte med om att samlingarna kommer att ta över i Malmö.

– Så kommer det ju inte bli. Vi gör ju en stor CO Hultén utställning i vår. Det är en över 90 år gammal fantastisk konstnär i Skåne och det har ingenting med några smalingar att göra.

Och förklarar bytet av arbetsledare såhär:

– Nu går vi in i en lite annorlunda fas, och det kommer att innebära lite andra utmaningar. Vi kommer inte att sänka nivån på verksamheten i Malmö men det är en liten annorlunda profil på den person som nu, efter tre år, ska leda den här verksamheten i samarbete med oss i Stockholm. Och efter att ha tänkt mycket på det här har vi kommit fram till att det är läge att byta.

Magnus Jensner tycker att det är tråkigt att behöva lämna muséet.

– Naturligtvis är det tråkigt. Jag gick ju in med stora ambitioner och rekryterade all personal med den målsättning att vi skulle skapa en viss typ av verksamhet som inte riktigt fullt ut har gått att genomföra, säger han.

Johanna Rudbäck