En hård, smittsam omfamning

2:02 min

Ungefär två filmer om året brukar regissören Steven Soderbergs spotta ur sig. Till de mer kända hör genombrottet med Sex, lögner och videoband och Traffic. Idag är det svensk premiär för en av de tre filmer han faktiskt färdigställt i år: thrillern Contagion.

Lite snöpligt, måste det här ändå vara för Gwyneth Paltrow. Hon har varit borta en hel del från filmandet, men har här vad som ser att att vara en riktig kvalitetshuvudroll. Bara för att efter ungefär 10 minuter gurgla till och dö. Fast hennes skugga som smittspridare vilar förstås kvar filmen i genom. För det är det det handlar om: ett virus med potential att döda miljoner människor. Och att offra en storstjärna det sätter förstås tonen. Ingen går säker.

En av Stephen Soderberghs definitiva styrkor som regissör är att han inte tar så mycket sentimental hänsyn till publiken. Eller till konventioner om hur det borde eller brukar gå. Han kan också, som här, proppa filmen full med jättekända ansikten och få alla att liksom spela under. Till och med Matt Damon känns nedtonad, och det matchar filmens bårhusbleka färgskala.

Spänningen är som en hård omfamning. Smittan sprider sig, klockan tickar, plundringen börjar. Det finns inga sidospår eller lösa trådar, viruset binder alla samman. Och Soderbergh växlar mellan olika skalor. Det enskilda offret och den globala ansiktslösa massdöden. Och lägg det brevid lösa påstånden på en blogg som någon tjänar läkemedelsmiljoner på och sedan en hederlig människas välmenta varning till en anhörig, som blir startskottet för paniken. Då får vi flera smart ställda och viktiga frågor om ansvar och konsekvens. Om det lilla i det stora. Om mitt skinn och andras.

Det är bara det att den där omfamningen efter ett tag stelnar i sin stränga form och Contagion förblir lite bättre på pappret och i huvet än den är i salongen.  Hårdhet i alla ära, men en del känsla spolades nog bort i steriliseringsmaskinen.