nyhet | konst

Protesterna sprider sig: ockupera museerna!

1:45 min

"Occupy Wall Street-rörelsen" som protesterar mot ekonomisk orättvisa, inspirerar nu också till protester mot olika kulturinstitutioner, bland annat i Washington. Sveriges Radios korrespondent Ginna Lindberg rapporterar.

|

Proteströrelsen Occupy Wall Street går nu in på sin sjätte vecka, och fortsätter förgrena sig i nya lokala protestgrupper runtom i USA. En av de senaste avnämarna kallar sig Occupy Museums, ockupera museerna, en grupp som protesterar bl. a. mot "kulturell elitism" i samhället.

Det började här i Washington med protester för två veckor sen utanför det jättelika nationella rymd- och flygmuseet, National Air and Space Museum. Runt tvåhundra personer samlades utanför musei-entrén för att protestera, speciellt mot en pågående utställning om krigsflygplan. Väktare och demonstranter drabbade samman, och bråket slutade med att museet tvingades stänga under några timmar.

I förra veckan hölls ytterligare tre museidemonstrationer i New York, riktade mot Moderna Museet MOMA, mot New Museum och Frick Collection. Vad demonstranterna vill är inte glasklart, men initivativtagarna säger att protesterna handlar om att konstvärlden blivit för kommersiell.

Och när jag pratar med de tältande demonstranterna i Occupy Washington, i en park norr om Vita Huset, så är det många som välkomnar de nya museiprotesterna:

– Det här är en naturlig utveckling, protesterna gör oss alltmer kreativa. Det nästa blir väl Occupy McDonalds, säger demonstranten Robyn Mincher.

Ginna Lindberg, SR Washington
ginna.lindberg@sr.se