Populärmusik från Vittula - boken har blivit film

Nu är det då premiär på filmen Populärmusik från Vittula i regi av Reza Bagher. Filmen har premiär på 49 orter norr om Sundsvall till att börja med. Resten av landet får vänta en vecka till. 

Matti är bedrövad och som så många andra unga människor vill han – bort.

Av Mikael Niemis sanslöst framgångsrika episodiska bok ”Populärmusik från Vittula” har Reza Bagher försökt sätta ihop en sammanhållen historia. Boken var en fantastisk läsupplevelse där den pajalaska exotismen och humorn blandades med självironi och ett vemod som skapade storverk. Filmen saknar tyvärr den orginaliteten och att Niemi själv är filmens berättarröst, det snarare förstärker känslan av att det är en boksuccé, ett försäljningsfenomen vi ser få liv, inte ett filmmanus som någon brunnit för att göra

Då blir de perfekt återskapade sextiotalsmiljöerna, flick - och pojkrummen  med  affischer på väggarna och bärbara grammofoner, de blir bara imponerande scenografiska uppvisningar som skriker: Titta vad fint det blev!

Scen efter scen läggs till, det sups, det knullas, det lids och det längtas och emellanåt puttrar det, och emellanåt flinar jag men alltings kärna, kärleken mellan vännerna Niila och Matti, klasskillnaden, det oundvikliga sveket den säljs ut för en redovisningsplikt av ett pärlband milt komiska och sorgliga absurditeter. De fungerade bra i boken men i filmen blir aldrig mer än återberättade och där står de duktiga unga skådespelarna Andreas af Enehielm och  Max Enderfors och väntar på att filmen om Matti och Niila skall ta fart.

Gunnar Bolin

gunnar.bolin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".