Jonas Gardell håller väckelsemöte

Jonas Gardells nya show Väckelsemöte har nu kommit till Vasan i Stockholm. Eric Schüldt satt på första parkett.

Publiken börjar skratta i exakt samma ögonblick som Jonas Gardell sätter sin första damskobeklädda fot på Vasans scengolv.

Mer behöver han inte göra för att få oss helt i sin hand.

Vi börjar kunna det här nu. Jonas Gardell rimmar ”Anna Book” med ”George Bush som inte är riktigt klok”, kastar ut spydiga kommentarer mot stackarna som råkat köpa biljett på första bänk å blandar upp det med en skvätt analsexhumor och träffsäkra betraktelser över barnvisan som haschpsykos och os-gymnasternas stora besvikelse efter det där lilla lilla felsteget i landningen efter att ha upphävt tyngdlagen under någon minut.

Det är förutsägbart, sanslöst roligt och enormt skickligt utfört. Vilken annan svensk komiker kan på ett sådant övertygande sätt ensam bygga upp kvartetter och kvintetter av roller i samma scen utan att tappa det minsta fokus. Varje Carolina Klüft-häcklande grimas och varje struttigt danssteg utförs med en välkoreograferat exakthet mitt i gapskrattet.

Men på något sätt har Jonas Gardell ett sådant självklart övertag redan från första stund att han inte behöver kämpa för att övertyga någon om någonting. På det här väckelsemötet är alla frälsta långt innan prästen har ställt sig i prediksstolen.

Och då blir det rätt safe. Jonas Gardell gör en utmärkt rolltolkning av rollen som just Jonas Gardell. Men tappar kraft när föreställningen ibland tvärt byter fokus och blir gravallvarlig. Han går ner i ett pianissimo. Sänker händerna och talar nästan viskande.

Vad vill han säga egentligen? Är det kanske en uppmaning till varje människa att bryta sig loss från det frikyrkohem, det radhusområde och det mellanmjölkens land som han själv kommer ifrån? Att lämna en grå bingolottobakgrund med svärföräldrarna i gillestugans tv-soffa bakom sig.

Men Jonas Gardell spelar rollen som predikant mer i stil med Tomas Di Leva än som en röst som ropar i öknen. Och då blir det plötsligt uppenbart att han nu verkligen är uppstigen till en himmel där han sittandes på Joe Labero, E-type och Robert Wells högra sida förvissat sig om en plats i den svenska folksjälens alldeles vanliga alldagliga hjärtan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".