Skånepolitiker kräver svar av Moderna

Såväl Malmö stad som Region Skåne kräver en förklaring efter Moderna museets sparkrav på sin Malmöfilial: "Vi har ett långsiktigt avtal med givna förutsättningar"

 |

- Vi är överens om att vi måste träffas och diskutera detta. Modernas ledning ska komma ner till oss och förklara hur man tänker och vilken förändring det innebär i förhållande till den överenskommelse vi har, säger Chris Marschall, kulturchef, Region Skåne.

För såväl Region Skåne som Malmö kommer neddragningarna som en överraskning, man har inte haft någon dialog inför Modernas beslut om neddragningar.

- Det är förvånande att vi inte har kontaktats, det skulle naturligtvis ha skett eftersom vi har ett långsiktigt avtal med givna förutsättningar, säger Chris Marschall.

Kommunen och Region Skåne står för var sin tredjedel av finansieringen av Moderna museet Malmö, staten står, genom Moderna museet, för den sista tredjedelen. Enligt ett avtal parterna emellan ska museet ha "ett självständigt utställningsprogram", något som de lokala och regionala parterna nu befarar kan vara i fara.

Det var i torsdags som det stod klart att chefen för Moderna museet i Malmö slutar, efter besked om sparkrav på två miljoner kronor.

TT Spektra