”Jobs lidanden” uttagen till teaterfestival i Tel Aviv

1:58 min

Judiska Teaterns föreställning "Jobs Lidanden" har blivit inbjuden att spela på Tel Avivs första internationella teaterfestival nästa vår. Noam Semel är teaterdirektör för Cameriteatern och menar att Hanoch Levin idag är Israels motsvarighet till britternas Harold Pinter.

”Jobs lidanden” tar ut svängarna – på gott och ont.

I helgen besökte Cameriteatern i Tel Aviv Judiska Teatern i Stockholm och deltog i ett seminarium om dramatikern Hanoch Levin, upphovsmannen till Jobs Lidanden som gick bort 1999. Efter att ha sett föreställningen beslöt man att bjuda in teatern till en teaterfestival i Tel Aviv.

Noam Semel menar att Hanoch Levin fortfarande är aktuell, särskilt mot bakgrund av utvecklingen i Mellanöstern.

– Hanoch Levin var en fredsaktivist, inte som demonstrant men genom sitt skrivande säger Noam Semel.

– Och det han skrev var väldigt kontroversiellt, men idag ses han närmast som en profet. För han diskuterade moraliska frågor och människans villkor.

Men det senaste årets utveckling i Mellanöstern är det inget ämne som fått något utrymme på Cameriteatern än.

– För teaterns uppgift är inte att vara ett verktyg för att förstå politik, utan att självständigt tolka samtiden, säger Noam Semel.

Under den arabiska våren har Noam Semel sett en risk med att extremister kan få mer handlingsutrymme i arabvärlden. Det har oroat honom, men han hoppas innerligt att utvecklingen mot demokrati i flera ländre kan leda till ett bättre liv för alla.

– Jag ber för det om det är möjligt, säger han.

Från Judiska teaterns sida hoppas man kunna delta i Israelfestivalen nästa vår.