Rumänien | nyheter

”Rumäniens kulturliv behöver förändras från grunden”

2:52 min

Kulturlivet i Rumänien behöver förändras från grunden, säger Eugen Rădescu, chef för Pavilion, det rumänska centret för samtidskonst. Kulturkorrespondent Gunnar Bolin träffade honom i Bukarest.

Eugen Radesu är lite sarkastisk när han säger att rumänerna är så fogliga, de protesterar aldrig. När lönerna skars ned med 25% i offentliga sektorn häromåret då drog folk inte ut på gatorna för att protestera men nu - när skallen till ett gammalt helgon den helige Andreas som enligt bibeln var Petrus bror - en relik kommer på besök under en vecka i en kyrka då ringlar köerna kilometerlånga för att man ska få röra helgonets kranium. Jag såg det själv, tusentals slitna fattiga rumäner med blommor i handen som väntade tålmodigt i en kö som inte verkade röra på sig.

Nu sitter vi sitter inne på Pavilion eller Pavilion Unicredit som det heter. Det här ambitiösa centret får inga pengar från rumänska staten utan måste förlita sig på stöd från en stor bank. Utställningen som pågår är starkt politisk, rumänska och vitryska konstnärer visar videoverk, litteratur och installationer, om förtrycket i Vitryssland och om postkommunistiska upplevelser.

Men galleriet gapar tomt på folk. Eugen Radesco är statsvetare arbetar också på universitet i Bukarest och i Cluj i Transsylvanien han har just kommit hem från Paris, Pavilion är verksamma internationellt och Eugen Radescu verkar lite trött på kulturklimatet i rumänien. Vi talar också om att den rumänske kungen, som han kallas trots att monarkin avskaffades efter andra världskriget kallas, att han fick han tala i parlamentet på tisdagen för första gången - på sin nittioårsdag.

– Sånt engagerar rumänerna, inte politik eller kultur som vill säga något nytt. Och våra utställningar, ja de uppmärksammas av en lite klick, medan det moderna konstmuseet med all sina statliga pengar drivs av folk som hade goda kontakter redan under den kommunistiska tiden det museet är mest känt för sina klubbbkvällar - dit går jag aldrig! Nej vi måste sakta men säkert försöka bygga upp en ny konstscen i Bukarest och Rumänien, säger Eugen Radescu