Dålig uppfostran ny film av Pedro Almodovar oscarsbelönad spansk filmskapare

Med 15 fångfilmer bakom sig coh med en av dem oscarsbelönad - Allt om min mamma - har Pedro Almodovar etablerat sig som den ibero-spanska filmens stora samtida namn. Göran Sommardal har sett hans nya film Dålig uppfostran.

Allting är sig likt i Pedro Almodovars nya film Dålig uppfostran. Den katolska prästen förälskar sig i den vackraste skönsjungande pojken, som i sin tur förälskar sig i sin skolkamrat. Och sedan växer de upp, återförenas, återberättar och hämnas.

Men det som särskiljer Dålig uppfostran från alla filmer av Almodovar jag sett, och det är nästan alla han har gjort, är att historiens egna förvecklingar hotar att försvinna i den tillkrånglade berättar-strategin. Historien hänger och kränger, personerna bökar och stökar, tyngdpunkten flyttas fram och tillbaka: än är det barndomen som bildar utgångspunkt, än är det slutet som tycks vara början.

Jag vet inte om Almodovar har tänktt att jag ska vara nyfiken på vem som är vem: Angel är Ignacio, men visar sig vara Juan. Fader Manolo förvandlas från trånsjuk pedofil till den Jack Nicholsonsfähige storstadsbögen herr Berenguer, som nu får sitt levebröd som bokförläggare. Och hur dör, egentligen, Ignacio? Och vem, vad, hur är egentligen hans lillebror Juan?

Jag blir, skam till sägandes, lite loj, lite trött.

Med alla flashbacks och metamanus suger filmen musten ur sin egen berättelse, rycker gaddarna ur sitt eget gap. Nog är det väl en okej Almodovar, men utan den där stöten mot hjärtat, som jag hade väntat mig.

Göran Sommardal

goran.sommardal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".