Ur Maj Wechselmanns ”Det är upp till dig!”
film | Recension

Wechselmann reder inte helt ut trasslet i Ogaden

Göran Sommardal: "Läs boken, och sen,se filmen!"
2:42 min

Ubåt! En till sannolikhet gränsande visshet – så heter Maj Wechselmans film 80-talets ubåtsjaktkalabalik i Hårsfjärden. Redan där och då påbörjade hon sitt aldrig avslutade ställninsgkrig mot Carl Bildt. Hennes nya film om Lundin Oil i Sudan och Etiopien och Carl Bildts plats i denna konstellation är ämnet för hennes nya dokumentärfilm Det är upp till dig, inleds med en helt nyproducerad kortfilm om de i etiopien fängslade journalisterna Martin Shibbye och Johan Persson.

Människan är människans varg. Den gamla fornnordiska lärdomen är nog det som stannar kvar längst efter att ha sett Maj Wechselmanns senaste film. Våldtäkt, tortyr, dråp, mass-mord. Girighet, ansvarslöshet, ödeläggelse. Det är de hårdkokta ingredienserna.

Tyvärr  bringar Wechselmanns film inte någon närmare klarhet i de historiska och politiska sammanhangen, som förvisso är tilltrasslade, men som det just därför krävs en mer långtgående filmisk pedagogik för att klarlägga. Däremot finns det starka, tydliga bilder som dokumenterar detta sakernas tillstånd, men den  karamell som utlovas och som är det Maj Wechselmann mer än allt eftersträvar: Carl Bildts huvud på ett fat - förblir en hägring.

Utrikesministern må vara en person som gett prov på både självgodhet och arrogans, men detta kan ändå inte ingå i bevisföringen mot hans eventuella insatser. Det räcker inte med att peka finger åt Carl Bildt för att vinna poäng, om inte spåren efter honom verkligen kan bevisa – utan skymten av ett tvivel – att han i någon mening och i någon kapacitet kan bindas, och då menar jag bindas, inte utpekas och hängas ut i kraft av någon sorts moralisk bottentrålning, vid de brott som utan tvivel har begåtts såväl i Sudan som Ogaden.

Jag tar mig själv för pannan åt hans scoutaktigt tvärsäkra lovsång till den neokoloniala oljeutvinningen i länder utan rättsäkerhet och med hänsynslösa självhärskare, som vore oljan utan vidare kvalifikationer en kungsväg till fred och välstånd. Men mer än så får jag inte ut av filmen när det gäller utrikesministern. Ingen rår ju riktigt på honom. Och de avslöjande samtalen med de olika svenska fondernas informationstalesmän beträffande deras investeringar i Lundin Oil: kommer man inte längre än till den sortens buktalande hundhuvuden, så måste man gå vidare till deras hussar och mattar. Att peka finger åt några underhuggare tjänar ingenting till.

Däremot hittar man i den bok som Maj Wechselmann samtidigt publicerar en hel del nyttig och oundgänglig information för att sätta sig in de allmänna frågorna om inbördeskrig, oljeutvinning, folkfördrivning och investeringsfonder. Läs boken, och sen,se filmen!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".