Gänget som ska försvara sig när kvarteret attackeras av håriga elaka rymdmonster. Foto: Sony Pictures.
recension | Film

Ond ET landar hos lika onda Londonkids

Hannes Fossbo recenserar "Attack the Block"
1:59 min

Den den brittiska rymdmonsterskräckkomedin Attack the Block går upp på de svenska biograferna i dag. Joe Cornish heter regissören, som också skrivit manus, och det är hans debut i det långa formatet. Han är för övrigt dubbelt bioaktuell i dag eftersom han även medförfattat manuset till Spielbergs Tintin-film.

Den som gillade den britttiske zombieslashern Shaun of the Dead från 2004, där den mångsysslande regissören faktiskt spelade en av zombierna, kommer också gilla Attack the block. Och eftersom Cornish är ett gammalt Spielbergfan finns det en air av 80-talets hollywoodska äventyrsepos i filmen, vilket gör att det känns som att en ond ET landat hos ett lika ondskefullt tonårsgäng i södra London.

För trots att det här gänget aldrig haft någon lokal och alltid orättvist behandlats som presumtiva brottslingar av etablissemanget så har jag - till en början - ingenting till övers för dem.

I filmens inledning ska gängledaren Moses just sticka kniven i en ensam ung kvinna på väg hem genom natten, men hon räddas då av att det dimper ner ett äckligt rymdmonster precis intill dem. Varpå Moses dödar monstret i stället och gänget bestämmer sig för att sälja aset på E-bay för att bli rika och berömda.

Det är väldigt dumt allting. Men magnifik dialog tillsammans med imponerande skådespeleri av de många debutanterna framför kameran gör att ansiktsmuskulaturen liksom per automatik skjuter mungiporna uppåt.

Så när resten av de håriga och kolsvarta rymdmonstren kommer för att hämnas sin mördade rymdkamrat och jagar, river, och biter i gänge - vars medlemmar, kanske inte utvecklat ett djup i sina personligheter, men i alla fall visat vissa tecken på på att vara medkännande varelser - då är det inte bara hejdlöst roligt, det blir spännande också, för jag sitter ju där och tycker nästan om dem

Attack the Block har svensk biopremiär i dag

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".