Plagiatören Janukovytj?

Ukrainas president Viktor  har på senare tid dragit på sig allt mer kritik från EU och USA för fängelsedomen mot oppositionsledaren Julia Tymosjenko. När nu Janukovytj nya bok kommer ut anklagas den dessutom för att ha stulit delar av innehållet från andra författare.

Den engelska versionen av Opportunity Ukraine är tryckt i Österrike och tycks vara ett försök att attrahera internationella investeringar till Ukraina. Nu har det uppdagats att en del av boken hämtats nästan ordagrant från en artikel i den respekterade ukrainska politiska tidningen Korrespondent. Andra avsnitt uppges vara kopierade från dels en rysk internetsajt, dels ett tal av de ukrainska kommunisternas partiledare. Viktor Janukovytj team slår ifrån sig men bokens översättare tar på sig skulden för att alla källhänvisningar är borttagna. Men i Ukraina avfärdar många förklaringarna som undanflykter och politisk analytiker i Kiev säger till nyhetsbyrån AP att europeiska politiker förlorat sina poster efter liknande skandaler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".