”Kejsarens matta”, Iran, 1500-talet, kan ses på Metropolitan i New York.
konst | nyheter

Metropolitan visar åter islamisk konst efter åtta år

”Inte alls någon monolitisk, religiöst inskränkt konst”
1:27 min

Metropolitan Museom of Art i New York har en av de största samlingarna i världen av islamisk konst. Efter att ha varit stängd i åtta år öppnar museet i morgon, tisdag en ny och radikalt utökad permanent utställning - med målet att öka förståelsen för den islamiska kulturen.

Metropolitan Museom of Art i New York har en av de största samlingarna i Den tidigare utställningen stängdes för ombyggnad 2003 - nu när den öppnar igen är det 15 stora salar med konstverk som spänner över 13 sekler, från 600-talet till slutet av 1800-talet; den har alla möjligheter att bli ett måste i New Yorks konstliv.

Det som visas upp är 1200 föremål, en tiondel av det som museet förfogar över, och de är huvudsakligen grupperade geografiskt, från den arabiska världen, från Turkiet, Iran, Centralasien och Sydasien.

Idén är att visa att det är en mycket mångfacetterad och föränderlig kultur med många influenser från andra delar av världen - inte alls någon monolitisk, religiöst inskränkt konst som många kanske tror; de flesta av utställningsföremålen har också haft en sekulär användning. Geometriska mönster och kalligrafi är givetvis ett genomgående tema eftersom islam inte tillåter avbildning av människan.

Intresset för islam och den islamiska världen har av uppenbara skäl ökat betydligt de senaste åren och museet räknar med många besökare. Och de hoppas också att utställningarna inte bara ska vara något vackert att betrakta – utan något som också raserar stereotyper och fördomar om islam i västvärlden.

Sten Sjöström, New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".