Politik

Romsk kultur mellan utredningsstolarna

Igår lämnade Forum för levande historia in en rapport till regeringen där man föreslår fem punkter för att stärka romernas språk och kultur. Utredare Lars Lindgren menar att det nya i rapporten är ett förslag till förstärkning av romernas rättigheter.

Bland förslagen finns att romska barns rätt till modersmålsundervisning ska stärkas och att Statens kulturråd ska genomföra en långsiktig satsning på romska kulturinstitutioner och romska medier.

Rapporten är gjord i enlighet med 2011 års regleringsbrev för Forum för levande historia och den skulle ta sin utgångspunkt i den statliga utredning om romers ställning i Sverige som Maria Leissner var ordförande för och som presenterades redan sommaren 2010.

Men ursprungligen kom uppdraget till rapporten från den kulturutredning som presenterades 2009. Däri föreslog man att forum för levande historia skulle undersöka möjligheten för en nämnd eller skapandet av en institutionell hemvist för romsk kultur.

Maria Leissner är demokratiambassadör och var fram till förra året ordförande för delegationen för romska frågor.

Hon är besviken på att forum för levande historia inte har utrett möjligheten till en nämnd för romsk kultur.

– Jag är besviken eftersom man inte nämner detta alls, det hade jag hoppats att han skulle göra för det var så jag uppfattade uppdraget. Men det förutsätter ju en budget och jag tror inte att utredaren fick några nya pengar alls från regeringen, säger hon.

– Det finns en väldig skillnad och en skriande orättvisa mellan hur regeringen stödjer olika minoriteters kulturer i Sverige, säger hon.

Men Lars Lindgren hänvisar till att frågan om en nämnd för romsk kultur inte stod med i regleringsbrevet.

Före jul så kommer integrationsminister Erik Ullenhag att lägga fram en plan för en satsning på romer, som ska pågå under de närmaste fyra åren. Där kommer man att precisera vad de 46 miljoner som man avsatte för romer i budgetpropositionen ska gå till.

Samtidigt arbetar även (före detta diskrimineringsombudsmannen) Katri Linna med vitbok om de övergrepp som ägt rum mot romer under 1900-talet.

Vad gäller de förslag som lades fram i utredningen från 2010 låter Erik Ullenhags pressekreterare Lena Hallerby hälsa att det pågår en beredning av dem men att hon inte kan säga om och i så fall vilka som kommer att bli verklighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".