Humoristisk glesbygdskabaré i Kiruna

Mikael Niemi: ”Det är ju ganska tufft att välja en sån titel”
1:44 min

I afton är det premiär för en ny kabaré på Giron sámi teáhter i Kiruna. Då får du träffa glesbygdspolisen, höra hur det är att vara renskötarkåt och förundras över ungkarlens tafatthet i ”Byfinnar, lappjävlar & annat pack”.

Med musik och humor väver en rejäl näve olika texter skrivna av bland andra Mikael Niemi och Ann-Helen Laestadius ett brokigt nät om mötena mellan samer, tornedalingar och svenskar. Hur det är att leva sida vid sida under olika förhållanden och med olika språk.
Erling Fredriksson en av dom fem i ensemblen berättar om vad publiken har att vänta.

– Jag vet att dom kommer få skratta mycket, det är jag helt säker på. Men så har vi några riktigt gripande texter också som vi i ensemblen har svårt att hålla oss för gråt för faktiskt.

Olika texter, olika författare, olika minoriteter kan man säga men finns det fler gemensamma nämnare än olikheter?

– Det tycker jag det alltid finns. Det är så lätt att vi fokuserar på olikheterna. I musikens värld har det faktiskt inom de senaste fem tio åren mötts ganska mycket bland tornedalingar och samer.

Till genrepet har Mikael Niemi bänkat sig i publiken och ser kabarén för första gången. Hans rötter finns såväl i det tornedalska som i det samiska. Så här säger författaren om den djärva titeln.

– Jo, den är provokativ verkligen. Det är ju ganska tufft att välja en sån titel av teatern här. Men vi som är minoriteter har ofta det här att det är synd om oss. Vi är inga offer. Jag tycker det är jävligt roligt att vara same och tornedaling och svensk - allt i en blandning. Jag tycker det är roligt att vara det.

Emil Östlund, Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".