Koljonen kan vinna journalistpris

Johanna Koljonen och Sofia Mirjamsdotter kan vinna Stora journalistpriset för sitt initiativ till twitterkampanjen "prata om det".

De är nominerade i klassen årets förnyare och ställs mot Anette Novak för Norran.se och Johanna Bäckström Lerneby, Linda Kakuli, Peter Bagge, Mikael Pettersson på SVT som alla nominerats för "Fas 3-bloggen".

Koljonens och Mirjamsdotters initiativ att bjuda in till en diskussion om sexuella handlingar i en gråzon mellan tillåtet och övergrepp under den så kallade hashtagen "prata om det" blev väldigt uppmärksammat, främst i sociala medier - men också i traditionella medier.

I klassen årets avslöjande står det mellan "Uppdrag granskning" för "Vård utan gränser" (SVT), "Kalla fakta" för "Sanningen om Sommerlath" (TV 4) och Daniel Öhman och Malin Olofsson (Sveriges Radio) för "Matens pris".

I klassen årets berättare nomineras Erik Hedtjärn och Amanda Glans för "Partiledaren - en dokumentär om Juholts väg till makten" (Sveriges Radio P 1), Agneta Bernárdzon för "Kapten Nemos barn" (SVT) och Anders Bengtsson för "You must win. Om fotboll på liv och död" (fotbollstidskriften Offside).

Vinnarna offentliggörs den 24 november, då även Lukas Bonniers Stora journalistpris delas ut. Galan leds av Karin af Klintberg och hålls på Operaterrassen i Stockholm.

TT Spektra

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".