Maria Miesenberger med sin uppmärksammade konstfotoserie 'Sverige/Schweden'. Foto: Scanpix

Maria Miesenberger får Svenska fotobokspriset

I "Sverige/Schweden" sammanfattar Maria Miesenberger ett familjealbumsprojekt som pågått i nästan 20 år. "Det är väldig roligt att få priset. Lite 'där satt den', ett bevis för att det har varit värt all slit och kompromisslöshet", säger hon.

Maria Miesenberger skrattar när hon hör juryns motivering om sin vackert inbundna, två kilo tunga bok: "Kulturkonsumentens drömgodis i perfekt förpackning".

- Det låter som något lättsmält, som gott smågodis. Det är härligt att projektet kan beskriva så för oftast låter det som något tungt, jobbigt och seriöst, förklarar konstnären och fotografen.

"Sverige/Schweden" är boksammanfattning av utställningen med samma namn som Maria Miesenberger slog igenom med i början av nittiotalet.

Hon har bearbetat den egna barndomens familjealbum och avpersonifierat människorna och miljöerna. Såväl personer som bakgrunder är utsuddade men ändå är situationerna anmärkningsvärt igenkännbara; det lilla barnets första steg, en familj på picknick, en äldre gestalt som står lutad över en barnvagn. En fantasieggande projektionsyta för betraktarens egna tolkningar och drömmar.

- Den har visats i alla möjliga sammanhang på olika håll i världen. Men jag har aldrig kopierat upp alla bilder så jag bestämde mig till slut för att sammanfatta och ge projektet en egen värld.

Är du nöjd med resultatet?

- Ja, jättenöjd. Men de var inte lätta att göra bok av. Ska man vara krass är det som en bild som upprepar sig i ändlöshet, precis som i familjealbumen. De kan så lätt tappa all sin laddning i tryckt format.

Utöver avancerat tryck har Maria Miesenberger kämpat hårt för att få till en musikalisk rytm i boken.

- Man kan bläddra varsomhelst i boken så blir de bilderna en liten berättelse. Eller så kan man börja bakifrån, det finns ingen början och inget slut, tipsar vinnaren de framtida läsarna av årets bästa fotobok.


Lisa Boda/TT Spektra
kultur@ttspektra.se

Fakta/Svenska fotobokspriset
+ Fotografen och konstnären Maria Miesenberger vinner Svenska fotobokspriset 2011 som delas ut på Rival i Stockholm den 1 november.
+ Övriga nominerade är: Nils Petter Löfstedt "The Pier", Catharina Gotby "Presence", Hendrik Zeitler "A place of one's own", Mikael Olsson "Södrakull Frösakull".
+ Svenska fotobokspriset delas i år ut för 15 året i rad av Fotoförfattarna inom Svenska fotografers förbund.
+ Prissumman är på 30 000 kronor. Övriga nominerade får 10 000 kronor var.
+ Årets jury bestod av konstnären Marianne Lindberg de Geer, fotokonstnären Julia Peirone, förlagsredaktören Aron Mörel, regissören Ruben Östlund och konstnären Eric Ericson.


Fakta/Maria Miesenberger
+ Maria Miesenberger är född 1965 i Lund.
+ Hennes genombrott kom i mitten av 90-talet då hon för första gången visade bilder ur sitt stora projekt "Sverige/Schweden".
+ Titeln syftar på hennes dubbla nationalitet, fadern är från Österrike där hon tillbringade sin barndoms somrar.
+ Miesenberger är verksam som bildkonstnär och skulptör men har en fotografisk utbildning i botten.
+ Delar ur bildsviten visas på Liljevalchs pågående utställning "Helvete".
+ För tillfället är hon sysselsatt med att göra skulpturer för Enskede gårds tunnelbanestation i Stockholm samt en installation till engelska parken i Varberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".