kulturpolitik | nyheter

Ungersk teater i händerna på extremhögern

Karin Arbsjö berättar om strider kring Nya Teatern i Budapest
2:51 min

Borgmästaren i Budapest har utsett en antisemitisk ledning för Nya Teatern, en av stadens tongivande scener. Den nya chefen György Dörner vill göra om teatern till en nationalistisk "Hemmafronts-scen" och vid sin sida har han en känd antisemitisk politiker.

Beslutet ledde till demonstrationer på Budapests gator - och många tolkar det som ett tecken på att det nationalistiska regeringspartiet Fidesz närmar sig extremhögern. Regissören Lászlo Bércez satt med i den urvalskommitté som blev överkörd när den nya chefen utsågs.

– Det här är en tragedi. György Dörners ansökan var skit. Det är uppenbart att det fanns andra orsaker bakom valet. Men vilka de är vet jag inte, säger regissören László Bérczes, som är chef för teatern Csiky Gergely i Kaposvár.

Men flera personer som Kulturnytt har pratat med ser utnämningen som en eftergift från regeringspartiet Fidesz till de högerextrema krafterna. Redan förra året försökte det högerextrema partiet Jobbik få chefen för Ungerns nationalteater avsatt. De menade att hans val av pjäser drog skam över den ungerska nationen.

Andrea Radai från ungerska teaterkritikerförbundet ser det här som ett steg mot mer politisk styrning av teatern. Redan tidigare har politiker i många Fideszdominerade städer tillsatt politiska teaterchefer. Men att det går till så här i Budapest är nytt, säger hon.

György Dörner, som kallar sig nationalradikal, tillträder som chef för Nya Teatern i februari. Han har deklarerat att han vill döpa om den till Hinterlandteater och att han vill återövra den ungerska kulturen. Teatern ska präglas av hans mentor - politikern István Csurka. Csurka är tidigare partiledare för det antisemitiska partiet MIEP och ger ut tidningen Magyar Forum, som hetsar mot judar.

– Det här är en liten grupp extremister. Men de har ändå en väldigt stark röst. De får politisk makt eftersom Fidesz försöker hålla sig väl med dem för att locka över deras väljare, säger Andrea Radai. De flesta hoppas så klart att den här teatern inte kommer att få någon publik. Men de kommer säkert att kunna bussa in folk på landet, eller samla ihop de som läser Csurkas tidning, säger hon.

Regeringspartiet Fidesz, som har 2/3:s majoritet i parlamentet, har under det senaste året både skrivit om grundlagen och infört en ny medielag som stärker dess makt. Och enligt medieforskaren Eszter Babarczy har de regeringstrogna public service-kanalerna knappt rapporterat om skandalen kring Nya Teatern alls.

– Du vet, public media är helt kontrollerat av Fidesz. Så de har knappt rapporterat något om detta. Jag skulle säga inget alls.

Karin Arbsjö, SR Kulturnytt
karin.arbsjo@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".