scen | reportage

Subtilt och organiskt på Skåne dansteater

”Jag jobbar mycket med starten och slutet på rörelserna”
2:29 min

I höstens stora satsning på Skånes dansteater har dansaren och koreografen Christopher Arouni huvudrollen. Han har tidigare främst arbetat i Norge men nu gör han sin svenska koreografidebut med ett stycke för nio dansare, med musik av Christian Fennesz.

Scenen är bara svagt upplyst. Nio dansare i grupp rör sig synkroniserat, en dansare bryter sig loss. Rörelserna är ömsom ryckiga och ömsom svepande. Men allt är gjort med låg tyngdpunkt. Jag använder nästan aldrig höga lyft, säger Christopher Arouni. Det blir mer subtilt på något sätt. Annars beskriver han gärna sin koreografi som organisk.

– Det är organiskt och detaljerat. Jag jobbar mycket med starten och slutet på rörelserna, slutet på en rörelse är starten på nästa.

Söker du nya rörelser eller försöker du finslipa de du redan använder?

– Både och. Ibland får man bara en klar bild av ett moment som kan omvandlas till en fysisk handling.

Precis som kvällens andra koreograf helena Franzen, just nu Sveriges kanske flitigaste använda koreograf, skapar Christopher Arouni sin koreografi helt parallellt med kompositörens musik. Nästan som om det vore ett och samma verk. Och dansarna blir nästan som instrument i helheten. Men det betyder inte att man alltid danser med musiken, utan ibland i bjärt kontrast. Laura Lohi är en av dansarna.

– Han säger att vi inte ska låta musiken äta upp oss, utan vi ska vara på musiken. Det är inte som att vi följer musiken exakt, utan vi försöker skapa kontraster.

Vid sidan av Christopher Arounis består även föreställningen av ett nytt stycke av Helena Franzen och tillsammans heter föreställningen Haze. Premiär 4 november i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".