Mindre sparkrav på Det konglige

Den nya danska regeringen har avsatt 30 miljoner extra till Det kongelige teater i Köpenhamn i sitt budgetförslag för nästa år, som presenteras i dag. Det uppger tidningen Politiken.

Det betyder att de besparingarna som Det kongelige befarat, troligtvis inte behöver bli verklighet. I praktiken handlar det om att de extrabidrag som teatern haft under två år förlängs.

Men på sikt kommer teatern tvingas minska sin kostym med runt 30 miljoner fram till 2015.

Det kan sannolikt inte ske utan påverkan på den konstnärliga produktionen, menar teaterns ledning.

Det kongelige teaters nya hus, operahuset och det dramatiska huset, har ökat teaterns kostnader dramatiskt på senare år. Förslag om att sälja den gamla scenen på Kongens Nytorv har diskuterats, men avvisats.

I nästa vecka kommer även förhandlingar mellan staten och det kongelige inledas om ett nytt fyraårigt avtal av verksamheten.

Venstre, som ingår i den nya regeringen, vill ställa hårdare krav på tillgänglighet i det nya avtalet.
– Man ska vara lite mer öppen för det man kan kalla den breda delen av befolkningen, säger Venstres Michael Aastrup Jensen till Politiken.

Kulturminister Uffe Elbaek avvisar dock tanken att politiker ska blanda sig i teaterns konstnärliga principer.

Det kongelige omfattar både av opera, dramatisk teater och balett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".