Danska bibliotek drabbas av fortsatta nedskärningar

Nästa år kommer fler än hälften av Danmarks bibliotek att drabbas av nedskärningar. Det uppger DR Kultur efter att ha tagit del av en rikstäckande undersökning av bibliotekens budgetar för 2012.

De danska biblioteken har de senaste åren fått allt mindre pengar av kommunerna och det fortsätter 2012. Detta trots att danskarna fortfarande utnyttjar bibliotekens tjänster i stor utsträckning. Nästa års åtstramning av kommunernas biblioteksbudgetar kommer att resultera i uppsägningar, färre böcker och kortare öppettider. Och flera bibliotek kan dessutom komma att stängas helt. Ett öde som redan gått många bibliotek till mötes.

Vagn Ytte Larsen är är ordförande för Danmarks Biblioteksförening, som gjort undersökningen. Han har svårt att förstå politikernas resonemang

– Med 36 miljoner besökare om året, och en explotionsartad ökning av digitala lån, att då skära ned i verksamheten är att skjuta sig själv i foten, säger han till DR kultur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".