Onsdagskrönikan

Hemmets lugna vrå

Hemmets lugna vrå - en privat helvetesvrå
2:57 min

Varje dag i sjutton års tid skrev Éléonore Mercier ner den första meningen av alla samtal hon tog emot som jourtelefonist på en fransk organisation mot kvinnomisshandel. Förra året samlade hon ett urval av de nästan 15000 öppningsfraserna i en bok. Han bara slog och slog är både bokens titel och en av de 1653 utvalda meningarna. Hannes Fossbo har läst den och samlat sina tankar kring boken i en krönika.

Sidan 24:
”Jag vet inte i vilken ände jag ska börja historien om all misshandel jag har utsatts för”

Jag läste Han bara slog och slog på bussen. Jag brukar läsa böcker på väg till jobbet på mornarna. Det är ett bra sätt att slippa kastas direkt från hemmets lugna vrå och den kaffedoftande frukostritualens tidningsprassel rakt in i den myllrande morgonrusningen.

Några meningar från sidan 66:
"Min man slog mig en gång och sedan dess har jag ont i magen av rädsla"

"Jag har en man som jag kommer överens med ganska väl bortsett från att han slår mig"

"Det gäller en väninna som är kuvad av en extremt svartsjuk man"

Élénore Merciers bok fortsätter så, 1653 meningar som alla ber om hjälp att slippa ifrån en hopplös tillvaro.

Sidan 70:
"Min pojkvän slog mig lite grann i natt"

Han bara slog och slog ger en så avskalad insyn i hur hemmets lugna vrå blir en privat helvetesvrå, där det inte finns något mysigt tidningsprassel och där lukten av rädsla alltid är starkare än kaffedoften. Jag tittar upp mellan meningarna och irrar med blicken mellan alla mansansikten på bussen och så går det upp för mig att jag sitter och tittar på förövare: Det kan vara han, det kan vara han, det kan vara båda, tänker jag.

Sidan 86:
"Det gäller en väninna som har fått en rejäl omgång"

Sidan 87:
"Min kille slår mig inte varje dag. Det har hänt fem gånger sen vi blev ihop”.

Det är vilken man som helst som slår. Det är en drabbande insikt. Lika drabbande som den att alla mina medtrafikanter – med rätta – kan, och bör, misstänka mig lika mycket som någon annan man.

I likhet med tre och en halv miljarder människor ser jag ut precis som en som bara slår och slår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".