teater | recension

Särpräglad blå scenkonst på Teater Moment

“We are not Blue Man Group” heter en ny föreställning på Teater Moment i Stockholm. Regissören Pontus Stenshäll har, inspirerad av den amerikanska kultgruppen Blue Man Group skapat en timmes scenkonst av sällan skådat slag, tycker vår recensent Maria Edström.

I ett alldeles vitt rum står dom, tre blåmålade ”män” och i takt med ett slags musakmusik snurrar de på armarna i den här typiska Blue Man Group-estetiken. The Blue Man Group som började som en avant-gardegrupp i sluten av 1980-talet och som nu vuxit till ett slags arenaturnémonster. Jag såg dem tidigt 90-tal i ett fortfarande sunkigt nedre Manhattan, då talade de om inspiration från de tyska expressionisterna och Oskar Schlemmer, blandade populärkultur med gamla riter. Men nu verkar de sålt sin själ och förtjänar på sitt sätt att drivas med, precis som moment gör här. 

Men det är naturligtvis någonting alldeles eget Pontus Stenshäll skapat, en föreställning som existerar i sitt eget parallella universum. Han, Ludde Hagberg och Linda Adami (henne vill man se mer av!) befinner sig i ett slags ficka i tillvaron, en ficka där man bara talar engelska och som i övrigt består av dramaövningar, politisk smygpropaganda, terapeutiskt mambo-jumbo, migrantberättelser från olika tidsepoker och Ikea-kartonger. Någon sponsring är det väl knappast tal om, möbelföretaget får också sin släng av sleven. Man kan kalla det här politisk teater, installationsteater, rolig teater och otäck teater – det är allt det men också någonting mer. Det svävar en speciell lite kuslig stämning över det hela, en slags tidens egen kuslighet om man så vill.

Med "We are not Blue Man Group" är Moment verkligen på banan och visar i vilken, ja, artistisk framkant de ligger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".