Elk Eber: Appell am 23. Februar 1933

Nazikonst offentliggjord

”Vad vi vill åstadkomma är avmystifiering av det här materialet”
2:21 min

Den nazistiska statens konst offentliggörs nu av ett museum i Tyskland. I stort sett alla konstverk från det som Hitler kallade för de Stora Tyska Konstutställningarna på i slutet av 30-talet och början av 40-talet i Munchen finns nu för första gången att beskåda på nätet.

Från Picassos baderskor till Hitlers eldstad.

– Vad vi vill åstadkomma är avmystifiering av det här materialet, säger Christian Fuhrmeister, konsthistoriker på Tyska institutet för konsthistoria i München.

Han ansvarar för projektet att i ett stort fotoregister på nätet offentliggöra de drygt 12 000 konstverk som från 1937 till 1944 ställdes ut på konstmuseet Haus des Deutschen Kunst i München. Utställningarna byttes ut varje år och verken som visades valdes ut av en nazistisk jury och målet var att den nazistiska statens framgångar och ideologi skulle avspegla sig i konsten.

Med den här databanken kommer forskare kunna få en mycket bättre och nogrannare bild av den nazistiska konsten, säger Christian Fuhrmeister.

Fotona från de nazistiska konstutställningarna har hittills bara funnits i några dammiga album på Institutet för Konsthistoria i München och få har känt till albumens existens. Men från nu finns de alltså till allmänt beskådande. Samlingen innehåller förstås bilder på Hitler och ren Nazistpropaganda i form parader och krigsscener men ännu fler verk är landskapsmåleri, stilleben eller bilder på nakna kroppar.

Nazisterna själva satte enormt höga priser på sin konst, och partihöjdarna köpte ofta verken själva, inte minst Hitler, för att på så sätt öka anseendet på den konsten de föredrog, men.

– Det är ofta verkligen ingen stor konst, säger Christian Fuhrmeister. Han betecknar många av tavlorna som banala och till och med kitschiga.

Men att visa de här konstverken har länge varit tabubelagt i Tyskland. Nu kan dock alltså vem som helst se dem på nätet:

Christian Fuhrmeister säger sig dock inte vara orolig för att de som tittar på konstverken i databanken ska bli farligt fascinerade. Idag vet vi tillräckligt mycket om förintelsen och Nazisternas förbrytelser föra att kunna visa det här säger han.

Vi tror helt enkelt att de som kommer titta på de bilderna här är myndiga nog att kunna bilda sig sin egen uppfattning, säger Christian Fuhrmeister.

Daniel Alling, Berlin

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".