Ilska över volontärer på brittiska bibliotek

Biblioteksföreningens Guy Daines: ”Kulturministern gör inget för biblioteken”
3:23 min

I Storbritannien fortsätter nedskärningarna i kultursektorn, i svallvågorna av den ekonomiska krisen. Men protesterna har vuxit. Sedan 1 april i år hotas 600 bibliotek i Storbritannien att stängas efter att kommuner beslutat skära ner på verksamheten och hittills har 33 stängt.

Detta trots att de engelska biblioteken har runt 330 miljoner besök om året - och att fler besöker bibliotek än fotbollsmatcher i premier league. 

Alternativet till stängningarna är att biblioteken fortsätter drivas av frivilliga eldsjälar, stiftelser eller privata företag, som en del av det program som David Cameron kallar "The big society".

Men det är något som Guy Daines är policychef för Cilip, en slags motsvarighet till Svensk biblioteksförening, tvivlar på kommer fungera.

– I samma stund som volontärerna tar över biblioteken förstår de varför det krävs utbildad personal. De har värderingar och tekniker som gör att de når ut till dem som behöver det mest. Det är en förmåga som volontärer inte har, säger han.

I England är läskunnighet ett hett ämne eftersom 16 procent av den vuxna befolkningen, eller 5.2 miljoner människor bedöms ha en läskunnighet som motsvarar eller är sämre än en 11-årings.

Och de stora nedskärningarna inom biblioteken har redan fått effekten att utlåningen av böcker. Tydligast märks det i utlånen av facklitteratur och därefter skönlitteratur. Däremot har stiger utlåningen av barnlitteratur svagt.

Den statliga organisationen för Museer, arkiv och bibliotek, MLA som i förra veckan lades ner, skriver i sin sista rapport att i takt med att allt fler biblioteken drivs av volontärer och samhällsgrupper, så minskar bibliotekens ekonomiska oberoende.

Men de senaste åren har visat att det inte finns så många volontärer som David Cameron skulle vilja, säger Guy Daines.

– Antalet volontärer förblir detsamma. Men om idén om "The big society" ska bli verklighet måste antalet volontärer öka dramatiskt och det händer inte, säger han.

Hittills har alldeles för få anmält sig som volontärer till biblioteken, för att det ska utgöra en framkomlig väg, säger Guy Daines. I dag har 21 462 personer erbjudit sig att ställa upp.

Utslaget på drygt 61 miljoner invånare motsvarar det cirka 3100 personer i Sverige.

Och även många organisationer som förmedlar volontärer runt om i Storbritannien har fått sina budgetar sänkta under året. Många har behövt stänga någon eller några verksamheter sedan 2010.

Dessutom visar rapporter att över 80 procent av de volontärer som söker platser egentligen hoppas få betalda jobb i slutändan.

Att biblioteken har blivit ett område som kräver volontärer i verksamheten har väckt ramaskri i media. Så gör kulturminister Jeremy Hunt sitt jobb och försvarar biblioteken gentemot resten av regeringen?

– Det finns ett enstavigt ord som besvarar den frågan och det är nej, säger han.

Kulturministern lyfter inte ett finger för att reglera nedskärningarna inom biblioteken säger Guy Daines.

Trots att det finns en lag som ska skydda biblioteken har den bara använts ett fåtal gånger i domstol.

Men på sistone har flera grupper stämt sina kommuner för att de inte tar tillräckligt mycket för biblioteken.

Och Guy Daines tycker att det finns anledningar att känna ilska, eftersom kommunernas agerande på flera håll har börjat likna utpressning.

– Folk är extremt arga eftersom kommunerna säger antingen får ni ställa upp själva eller så har ni inget bibliotek alls, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".