Ensemblen på Teater Tribunalen i Stockholm. Foto: Mats Bäcker.
Teater | Recension

Scenisk form för alla sinnen

Maria Edström recenserar "Skulle du vilja se den här föreställningen?"
1:34 min

Teater Tribunalens Frida Röhl har regisserat ”Skulle du vilja se den här föreställningen?” i ett samarbete med Bastardproduktion, en plattform för fem scen-och filmkonstnärer och där texten formats ur deras ”materialbank” av intervjuer och reserch.

En föreställning som bjuder in med en fråga – och sen fortsätter att fråga. Vi möts av Niklas Wedin i svart kort klänning, röda målade naglar, små stövlar, glasögon och långt utsläppt hår och han frågar oss om allt från fimpsläppande till andra ödesfrågor. Och på scenografen Micha Karlewskis liksom rödblästrade scen med tända kandelabrar, dimmig rök, en flygel, en svan, nakna medelålders kvinnor med elgitarrer, recitationer ur Freuds ”Vi vantrivs i kulturen”, dans, musik och dramaövningar har regissören Frida Röhl tillsammans med den för övrigt kvinnliga ensemblen skapat en märklig, mäktig och ofta rolig scenisk form för alla sinnen.

Här finns starka bilder, till exempel när ensemblen i Lars Brunströms säregna gummimasker utan ögon ängsligt står och klamrar sig fast vid varandra som aliens som gått vilse. Och det finns också en kvinnlig blick i den här föreställningen, i Sandra Medinas dans, i Tove Sahlins och Johanna Skobes starka subjektivitet i uttrycket. Och även den nakna medelålders kvinnliga kroppen, annars alltid så dold, får här kombineras med den vitalaste fallossymbolen av alla - elgitarren.   

Däremot känns texten som den svagaste länken, denna materialbank lever inte upp till den sceniska formens nivå, den blir så allmän att den blir lös och vag. Kanske också för att man på Tribunalen vant sig vid att möta intelligenta och starka texter, så blir man nu inte bara road utan också lite besviken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".