Ai Weiwei i sitt hem i Peking. Foto: Ng Han Guan/AP
konst | nyheter

”Att betala är att ge staten rätt”

Pengarna strömmar in till stöd för den kinesiska konstnären Ai Weiwei, men själv vet han inte hur han ska göra med de enorma böter han dömts att betala. Och även om han skulle ge efter, så är det oklart om myndigheterna godtar hans stödpengar.

|

|

Ai Weiwei, som tidigare i år satt fängslad i tre månader anklagad för skattebrott, har dömts att betala motsvarande nästan 16 miljoner svenska kronor i böter.

Domen fick Ai Weiweis många beundrare att agera – i måndags hade konstnären fått in drygt fem miljoner svenska kronor i stöd från omkring 20 000 människor.

Pengarna har sänts över internet, per post och till och med i form av checkar vikta till pappersflygplan som seglat över muren till Ai Weiweis hem. Konstnärens anhängare menar att domen inte har med något skattebrott att göra, utan att allt handlar Ai Weiweis frispråkighet i politiska frågor.

– Människorna som skänker pengar har alla ett budskap: vi stödjer dig, vi står bakom dig, vi vet att anklagelserna är falska, säger konstnären i en intervju med BBC.

Men Ai Weiwei har inte bestämt sig för om han ska betala eller inte. Han överväger att bestrida den enligt honom felaktiga domen och därmed riskera att återigen sättas i förvar. Att betala är att ge myndigheterna rätt, menar han.

Dessutom kan donationerna vara olagliga, enligt en ledare i engelskspråkiga Global Times newspaper.

Hur det än blir har Ai Weiwei lovat att betala tillbaka alla som donerat pengar. Han har råd att bekosta sina böter själv, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".