Carl Larsson. Foto: Scanpix

Museum kräver Carl Larsson-målning tillbaka

En Carl Larsson-målning som 1988 försvann från Norrköpings konstmuseum har dykt upp igen. En norsk privatperson kontaktade auktionsfirman Bukowskis för att få den värderad och såld - men museet menar att den bör återlämnas till sin rättmätiga ägare.

Efter att ha kontrollerat målningens bakgrund kunde Bukowskis intendent konstatera att målningen tillhört museet, men att den saknats sedan 1988. Någon polisanmälan gjordes aldrig då, och vid det här laget är försvinnandet preskriberat.

– Varför det aldrig polisanmäldes måste den dåvarande museiledningen svara på, vi vet inte vad som hände då. Vi har absolut känt till att den har saknats, men har ingen dokumentation som styrker det, säger Carin Fahlén, intendent på museet.

Säljaren kan visa kvitto på sitt köp, men Norrköpings konstmuseum meddelar att man inte kommer att avskriva sig äganderätten och att man vill ha målningen tillbaka. Däremot är det inte klart hur museet nu går vidare i frågan. Bukowskis har avsagt sig försäljningsuppdraget.

Målningen föreställer konstnärens hustru Karin Larsson som skalar äpplen och donerades till Norrköpings konstmuseum 1920. Den fick ett uppskattat utropspris på 2-2,5 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".