Reportage | Film

Ilskan över Irakkriget har aldrig lämnat Richard Jobson

Viktor Hariz intervjuar Richard Jobson om filmen ”The Somnambulists”
3:03 min

”The Somnambulists” – sömngångarna – är titeln på regissören, TV-presentatören och den före detta punksångaren Richard Jobsons film om britternas delaktighet Irakkriget. Den hade nyligen världspremiär på Londons filmfestival.

I den större salongen bredvid visades den betydligt mer hajpade och välbesökta "Shame" – som handlar om en sexmissbrukare.

– Åt helvete med "Shame", vår film gjordes för 5 000 pund och handlar om något på riktigt, säger Jobson.

The Somnambulists består av femton monologer från femton fiktiva soldater, som berättar från andra sidan graven om sina upplevelser i Irak. Jobson intervjuade över 200 brittiska Iraksoldater inför arbetet med filmen, och nu är femton av dem döda. Men det är inte de som pratar i filmen, monologerna är helt och hållet Jobsons egna skapelser.

– Jag behövde göra en film om något som jag kände starkt för, och ilskan över Irakkriget har aldrig lämnat mig, säger Jobson.

Han själv röstade på Labour, men att Tony Blair fortfarande går fri kan han inte förstå och ilskan och skammen riktar han lika mycket mot sig själv som mot de ansvariga politikerna

– Vi är kollektivt ansvariga för att vi inte stoppade det här kriget, så titeln refererar till oss – vi gick som sömngångare in i det här kriget.

Soldaternas ansikten är skarpt upplysta i ett kompakt mörker, deras berättelser är påträngande, obehagliga och så okonstlade att det ibland, trots den drömska inramningen, känns dokumentärt. De berättar om damm, kaos, osäkerhet och viljan att vara en del av något större, bidra med något. "Jag hade inget jobb hemma – nu har jag ett jobb", säger en ung kille. En annan berättar om skräcken efter en bombattack, då han försöker pussla ihop rätt kroppsdel med rätt kropp.

Jobson är konsekvent sympatisk i sin porträttering av soldaterna, och lika konsekvent skoningslös mot de ansvariga politikerna och företagsledarna.

– Att det här kriget handlar om nåt så korrumperat som pengar, det äcklar mig ända ner i tårna, säger han.

När så den enda soldaten som lyckas ta sig hem inte längre klarar av att leva med det han varit med om, och knyter en snara runt halsen hörs plötsligt en välbekant röst. Samtidigt som namnen på döda brittiska soldater rullar förbi på duken hör vi en autentisk inspelning av Tony Blair, när han inför den brittiska Irakkommisionen, säger: jag ångar ingenting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".