Zlatan Ibrahimovic i Bonniers styrelserum vid lanseringen av boken 'Jag är Zlatan'. Foto: Dan Hansson/SCANPIX
Littteratur | Recension

”En av de bästa arbetarklasskildringar jag läst”

Sveriges Radios Kulturkorrespondent Gunnar Bolin recenserar boken om Zlatan
1:31 min

Det har varit mycket försnack kring biografin "Jag är Zlatan Ibrahimovic" de senaste veckorna. Så mycket att boken, som författats av fotbollsstjärnan tillsammans med författaren David Lagercrantz, släpptes av förlaget i förtid. Så hur är den då, boken?

Så att idrotshatarna inte slutar lyssna: Det här nog den bästa samtida arbetarklasskildringen från våra svenska storstadsförorter som jag har läst. Kanske just för att det inte är en författare som berättar om sin klassresa.

Beskrivningarna av socialt och ekonomiskt utanförskap har kvar sin råa talade kvalitet. Det är nytt för mig med beskrivningar av förortskillar som vid 20 års ålder aldrig sett en svensk film som vid 15 inte vet vem stjärnorna i svenska landslaget i fotboll är, för att de inte tittade på Sverige när det var VM de tittade på Brasilien.

Här finns bilder man inte glömmer. Som när Zlatans annars mest supande och frånvarande far handlar en säng på Ikea och sen bär den hem på ryggen kilometer efter kilometer, eftersom de varken har bil eller råd med transport. Eller när Zlatan och hans syster brutalt agas av mamman med träslevar från köket, slevar som till sist går sönder, och i ett utslag av ironi köper nya till henne i julklapp och slår in de i ett fint paket. Men kärleken till mamma och pappa finns ändå kvar.

Annars är det här en bok som osar av revansch, många blir uthängda och för säkerhetsskull lägger han uppgörelsen med den värsta fähunden Barcelonas tränare Pep Guardiola som en prolog ett första kapitel så att ingen ska missa det.

David Lagercrantz har lyckats behålla Zlatan Ibrahimovic språk, jag hör hans röst när jag läser och jag hoppas att läsovana elever, till och med läshatande ungdomar med samma uppväxtvillkor som Zlatan hittar till den här boken och känner sig stärkta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".