Ny rapport uppmanar Kongelige att spara

Det kongelige teater kan spara 43 miljoner. Det menar en konsultrapport som gjorts för de danska finans- och kulturministerierna, skriver flera danska medier.

Bland annat menar rapporten att man borde kunna räkna med en mer gynnsam ekonomisk konjunktur och att öka beläggningen på föreställningarna. Bl a pekar man på att norska operan och baletten har 97 procents beläggning medan kongelige bara har 79.

Och på dramatiska sidan hävdar utredningen att Dramatens beläggning i Stockholm är 85 procent medan det kongeliges motsvarighet är 69.

Det kongelige försvarar sig med att man gör fler föreställningar och att man följer sitt uppdrag.

_ De tär riktigt att vi kunde få fler till teatern om vi tex visade fler musikaler. Jag har sagt nej till de föreslagen eftersom jag inte menar att de tär Kongeligs uppgift, säger Kongeliges chef Erik Jacobsen till Politiken.

Rapporten kommer olyckligt för det Kongelige eftersom teatern i dagarna inleder sina förhandlingar med staten om ett nytt fyraårigt kontrakt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".