Vladimir Nekljajev före valet i Vitryssland i december förra året. Foto: Fredrik Wadström / Sveriges Radio

Tucholsky-priset till Nekljajev

Hör Kulturnytts Fredrik Wadström intervjua Vladimir Nekljajev
2:02 min

Idag är det "Fängslade författares dag" och svenska PEN-klubben ut årets Tucholsky-pris. Priset på 150 000 kronor går i år den vitryske poeten Vladimir Nekljajev, eller som han heter på vitryska, det språk han själv skriver på: Uladzimir Njakljajeu. Men pristagaren kan inte komma till kvällens ceremoni i Stockholm eftersom han inte får lämna Vitryssland.

– Det kallas inte för husarrest eftersom det inte finns beväpnade vakter här hemma och jag kan röra mig fritt i Minsk, säger Vladimir Nekljajev.

Han är glad för det moraliska stödet som Tucholsky-priset innebär men hans ansökan om utresetillstånd har avslagits av vitryska myndigheter.

Nekljajev var en av oppositionskandidaterna i förra årets vitryska presidentval där han utmanade den auktoritäre Aliaksandr Lukasjenka, Vitrysslands hårdföre president sedan 17 år tillbaka.

På valnatten i december misshandlades Nekljajev svårt av svartklädda maskerade män och efter en lång period i vitryska säkerhetstjänstens häkte levde han sedan under flera månader i husarrest utan möjlighet till kontakt med omvärlden.

Nekljajev dömdes i maj till en slags villkorlig dom med stränga restriktioner. Han kan inte delta i poesiuppläsningar eller konferenser eftersom det räknas som en förbjuden politisk aktion om han samlar fler än tre personer. Vladimir Nekljajev säger att han är en av många vitryska författare som inte kan verka offentligt.

Priset delas ut i pristagarens frånvaro på Kulturhuset i Stockholm den 15 november kl 19.00.

#text=4153581#Inför valet i Vitryssland i decemer 2010:#ljud=2716520#

#text=4279053#Efter valet (när han satt fängslad):#ljud=2836983#

Fredrik Wadström

Kulturnytt
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista