”Ingvar – en musikalisk möbelsaga” får Thaliapriset

Teatersveriges äldsta utmärkelse Thaliapriset, som tilldelas årets främsta scenkonstnärliga prestationen inom Skåneland, går till Klas Abrahamsson och Erik Gedeon för text, musik och regi till ”Ingvar – en musikalisk möbelsaga” på Malmö stadsteater.

Juryns motivering lyder: ”I en organisk scenisk gestaltning framförs en vass kritisk granskning av kapitalism, entreprenörsanda och svensk identitet, speglat genom affärsfenomenet Ingvar Kamprad. Med tillspetsade ironier och en musik, som utifrån oratoriets grund refererar till svenska folktoner och populärmusik, växer ensemblen i kollektiv dynamik och spelglädje.”

Thaliapriset utdelas i en ceremoni på Malmö stadsteater fredagen den 11 november 2011. Juryn består av kritiker och akademiker, i samarbete med Kvällsposten Kultur, som också står för priset, en bronsstatyett av Bror Marklunds Thaliaskulptur i Malmö Operas foajé.

Det första Thaliapriset utdelades 1952 till skådespelaren Georg Årlin.  Priset har därefter gått till skådespelare, regissörer, scenografer, koreografer och teatergrupper, däribland Max von Sydow, Ingrid Thulin, Maj Lindström, Helen Sjöholm, Staffan Valdemar Holm, Bente Lykke Møller, Teatr Weimar, Kajsa Giertz, Varietéteatern Barbès och Lindy Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".