1 av 2
Hrafnhildur Arnardottir. Foto: Mia Gerdin / SR.
2 av 2
Recyclad strumpbyxa av den isländska konstnären Hrafnhildur Arnardottir. Foto: Mia Gerdin / SR.
Konst | Reportage

Håret representerar den vi är

Hrafnhildur Arnardottir: "Hår är fascinerande, det växer ju på våra kroppar"
3:04 min

Den isländska konstnären Hrafnhildur Arnardottir bor sedan länge I New York där hennes artistnamn är – Shoplifter!  När hon presenterade sig med sitt isländska namn HRAFNHILDUR i USA uppfattades det ofta som just Shoplifter så det fick bli hennes pseudonym. Nu har hon tilldelats The Nordic Award in Textiles, ett pris på 250.000 kronor, och i helgen öppnade hennes utställning på Textilmuseet i Borås.

Hrafnhildur Arnardottir har arbetat en hel del med sångerskan Björk, hon har skulpterat hennes hår, och det är för sin fascination för hår som Harfnhildur blivit mest känd, hon är ingen traditionell textilkonstnär:

– Jag är ingen vävare till exempel, även om jag kan väva, säger hon, men för mig är det mer en lek med traditionerna. Fast jag har stor respekt för textila traditioner och nordiska mönster, men jag känner mig mest hemma i punk- och rockvärlden.

I konstverken som nu fyller den ljusa övervåningen i den gamla textilfabriken i Borås ser man  att det finns mycket humor i det hon gör, vare sig det är lekfulla skulpturer på golvet där hon recyclar strumpbyxor, babyfiltar, bordslöpare eller neonfärgade tofsband  eller – på väggarna – hennes textila svar på Jackson Pollocks färgkaskader. I nästan alla verk finns håret med: 

– Håret är det som finns kvar längst av oss, håret representerar den vi är, det är vårt DNA, säger Hrafnhildur Arnadottir.

Hennes hårkonstverk hämtar inspiration både från de viktorianska hårsmycken hon blev så fascinerad av som barn och från illgula smiley-märken.  Hon använder inte bara mänskligt hår utan också syntetiskt hår i nästan självlysande färger i sina textila verk, det är fibrer och strukturer hon är ute efter, och då är det mänskliga håret det allra mest spännande materialet – det är den ultimata fibern:

– Och det är ju fascinerande, jag menar det växer ju på våra kroppar!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".