Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
skolan | nyheter

Lärare utan behörighet ska sätta betyg från sexan

2:27 min

Kulturnytt fortsätter granskningen av bildämnet i grundskolan. Enligt statistik från Skolverket saknar mer än var femte grundskollärare i ämnet Bild pedagogisk högskoleexamen. Och nästa höst ska elever få betyg i skolan redan i årskurs sex.

|

Men i många skolor har lärarna i 6:an inte behörighet att sätta betyg i bildämnet eller ingen tidigare erfarenhet av att sätta betyg.

Det här kan leda till en smått absurd samordningskarusell där lärare, kanske rentav även eleverna, får skeppas runt mellan olika skolor.

En av de som befarar att skolorna i högre grad kommer att få dela på lärare är Pontus Andersson, rektor för norra skolenheten i Gävle kommun som innefattar sex grundskolor strax utanför staden.

– Utifrån den behörighet som krävs nu kommer vi gå mer mot ett system som i högstadiet i de lägre åldrarna. Som gammal lågstadielärare hade du ju behörighet i alla ämnen, det har du inte i dag. Så vi måste jobba på ett annat sätt, säger han.

Och samarbeta mer med andra skolor?

– Ja sådana här små skolor är tvungna till det, det kan ge samordningseffekter. Men det gör oss bräckliga. Om vi ska åka till en skola där bildläraren finns - och så råkar den läraren vara sjuk - då faller ju allt, säger Pontus Andersson.

Men statsekreterare Bertil Östberg vill tona ner problemet med avsaknaden av legitimerade lärare till hösten 2012.

– Det finns övergångsregler som säger att de lärare som nu är anställda får fortsätta sätta betyg fram till 2015, men självklart är strävan att vi ska få fler behöriga lärare som är legitimerade, det är vad regeringens politik går ut på, säger han.

Helena Linge är förbundsstyrelseledamot på Lärarnas Riksförbund tycker att det krävs fortbildning inte bara inom de ämnen där lärare saknar behörighet utan också i hur man sätter betyg, något som inte alla lärare gjort tidigare.

– Det jag är oroad för är att vi ska hinna med och få den här fortbildningen. Vi har tyvärr erfarenhet av att kommuner inte alltid satsar på fortbildning vare sig vad gäller ämnen eller betygsättning. Det är något som är viktigt för likvärdigheten över landet, säger hon.

Bertil Östberg menar att elever inte ska behöva åka till andra skolor för att få undervisning, utan att det 2015 kan komma att behövas två lärare för betygssättningen.

– Men om det från 2015 är så att läraren inte är legitimerad så ska betyget sättas av den undervisande läraren tillsammans med en legitimerad lärare, eleverna ska inte åka runt, säger han.

Pontus Andersson på Trödje skola är inte säker på hur lärarna i norra Gävle kommer att behöva delas mellan skolorna framöver.

– Det gäller att trolla hela tiden, säger han.

I morgon kommer Kulturnytt att granska hur lärare i estetiska ämnen på gymnasieskolan får allt svårare att hitta jobb, efter gymnasiereformen.

Hedvig Weibull

Kulturnytt
hedvig.weibull@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista