Ledande konstkritiker får sparken

Lars O Eriksson konstkritiker på Dagens Nyheter får sluta efter en konflikt  med DN och kulturchefen Maria Schottenius. Han har skrivit för tidningen i 20 år.  Enligt Maria Schottenius får han sluta eftersom han har använt sin position som kritiker för privat maktutövning. Cecilia Blomberg kommenterar.

Att ens ta i Tensta Konsthall med Tång efter det som hänt borde vara uteslutet för varje anständig person, skriver konstkritikern Lars O Ericsson adresserat till Rodrigo Mallea Lira. Hur i helvete kunde du….

Tre brev i det här tonläget skickades till Tensta Konsthalls nya ledning i månadsskiftet april/maj.. och sen följde ytterligare några mer offentliga brev adresserade till Alla goda krafter i Konstsverige.

De - något mindre aggressiva, men ändå med det tydliga budskapet att alla med lite vett i skallen borde bojkotta Tensta Konsthall och den nya ledningen. Konsekvensen blev att Lars O Ericsson inte längre fick skriva om svensk konst i Dagens Nyheter.  Men redan i början av hösten var han igång igen. 

Nu – ungefär fem månader efter breven till Rodrigo Mallea Lira är det Dagens Nyheter som Bojkottar Lars O Eriksson. Å det är ju inte precis något som händer dagligen att en ledande kritiker får foten av sin arbetsgivare. Dessutom av etiska skäl. För att han faktiskt har utnyttjat sin position för att undergräva nya Tensta Konsthalls verksamhet. Å det är inte heller första gången Lars O Ericsson blandar ihop sina roller.

Det känns ju som en ganska naturlig konsekvens att det som sker nu sker 

Men fem månader är ganska lång tid för att komma fram till den till synes självklara konsekvensen. Å det förvånar mig att Dagens Nyheter, som en av Sveriges Ledande morgontidningar, på något sätt har kört huvudet i sanden. Kanske hoppats att alla historien skulle ebba ut av sig självt. Fem månader är som sagt var en ganska lång tid.

Cecilia Blomberg

cecilia.blomberg@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".