Gitarrmongot - ny svensk film

Ruben Östlund född 1975 står för manus och regi av filmen Gitarrmongot. Han har tidigare gjort två dokumentärfilmer. Båda filmerna gjordes under hans tid på filmregiutbildningen på Högskolan för fotografi och film i Göteborg. Gitarrmongot är hans långfilmsdebut. Axel Naver har sett den.

Ett gitarrmongo - det är nån som har Downs syndrom och älskar att spela gitarr. I den här filmen är det 14-årige Erik Rutström som är gitarrmongo, och han låter så här:

(Ill - Gitarrmongot ill sång)

Filmen består av en massa lösa scener som för det mesta inte har med varandra att göra. Ingen historia som måste knytas ihop, bara en lång rad märkliga situationer med människor som inte beter sig riktigt som man ska, och som gör tidsfördriv till en konstart. Grabbar som demolerar cyklar, åker flakmoppe och slår sig själva i huvudet med glasflaskor.

(Ill - Gitarrmongot ill flaska nr 2)

Lite väl grabbigt kanske. Kvinnorna i filmen får inte göra några coola saker. De har antingen tvångstankar eller pappkassar över huvudet.

Det finns en film som heter Gummo, av Harmony Korine. Den består också av en massa lösa scener, och handlar om udda människor i den vita amerikanska underklassen som brottas med stolar och sniffar lim.

Gitarrmongot är i mångt och mycket en efterapning av Gummo, men utan den filmens strävan efter att chockera med döda katter och annat äckel. Gitarrmongot är rolig på ett snällare sätt. Lite busig sådär.

(Ill - Gitarrmongot ill bullfitta)

Det är spelfilm, men eftersom de korta scenerna saknar tydlig början och slut känns de ofta dokumentära. En stor del av behållningen med Gitarrmongot är blandningen av på låtsas och på riktigt. Erik sjunger faktiskt på det där sättet. De trär faktiskt en cykel över en lyktstolpe, även om det är iscensatt.

Gitarrmongot är en ful film. Riktigt usel videokvalitet. Men det spelar ingen roll, för varenda suddig bildruta innehåller nåt som är eget och annorlunda.

Det är först när jag ser Gitarrmongot som jag inser hur ointressanta alla andra svenska filmer är just nu.

Axel Naver

axel.naver@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".