Janet Leigh död

Lars Lönroth minns dem amerikanska skådespelerskan Janet Leigh som efter en kort tids sjukdom, avlidit 77 år gammal.

Leigh hann under sin karriär arbeta med de största namnen i Hollywood, bland dem Orson Welles och Alfred Hichcock. Mest känd blev Janet Leigh utan tvivel för sin roll i den senares skräckfilm Psycho.

Nej! Janet Leigh ville inte alltid bli förknippad med kvinnan som mördas i duschen i Hitchcocks ”Psycho”. När jag mötte henne i New York för fem år sen - liten och späd men med samma sensuella utstrålning som i de där kända filmerna - då ville hon hellre berätta om sina skandinaviska rötter.

Janet Leigh: ”Both of my maternal grandparents came from Copenhagen and my grandftaher was Westergaard”.

Janet Leighs morföräldrar hette Västergård och hade emigrerat till Kalifornien från Köpenhamn.

Den svala blondinen Janet Leigh var nästan jämnårig med Marilyn Monroe men lyckades överleva Hollywoods olika faser och fasor. Jag kunde inte låta bli att ställa frågan: hur var det att jobba med Hitchcock i ”Psycho” och med Orson Welles i kultfilmen ”Touch of Evil”?

-Genier väljer olika vägar, sa hon, Hitchcock planerade allt i förväg medan Welles var den spontane improvisatören.

Janet Leigh: ”Genius is reached by many different roads and where Mr Hitchcock was completely prepared Mr Welles was more spontaneous”.

Lars Lönroth

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".