Positiv kritik för Dylans nya bok

Den annars så hemlighetsfulle musiklegenden Bob Dylan har nu skrivit en bok om sitt liv. ”Chronicles” heter den och släpptes igår i USA.

Så du trodde du hade koll på Dylan - Hah - så lyder den retsamma rubriken på New York Times recension av Dylans bok - som är välvilligt inställd till Chronicles - recensenten Janet Maslin uppskattar att vi här får möta en annan bild än den vanliga mediala - en musiklegend som till exempel har som Maslin uttrycker det anmärkningsvärt otrendig smak, och bland annat skriver positivt om Frank Sinatra, Mickey Rourke, sången Moon River och polkadans.

Men skriver New York Times, boken är definitivt inte tam och tråkig, den är klar och begriplig utan att bli enkelspårigt jämntjock, den hoppar mellan tidsperioder utan att tappa den starka tråden som binder samman berättelsen.  

I USA:s största dagstidning USA Today säger Dylan i en intervju att det här inte en självbiografi, och det var heller inte tanken - han förklarar att han hade kunnat vara mer elak, men det fanns ingen anledning till det - lika lite som han anser att alla privata delar ska finnas med.

Den här boken är ingen bekännelse, ingen bikt, slår han fast.

USA Todays skribent tycker att bokens lyckligaste partier är när Dylan berättar om sina musikaliska upptäckter och samarbetet med andra musiker, medan tonen blir lite dystrare när han skriver om kändisskapet.

Uppmärksamheten kring boken har här i USA varit relativt stort om än inte alls gigantiskt - men många intresserade har naturligtvis välkomnat det faktum att den annars mediaskygge Dylan ställt upp i diverse tidningsintervjuer.

Och New York Times recensent vill läsa mer av Dylan i bokform - Maslin skriver - Chronicles lämnar mycket som kan berättas i kommande verk, och mycket goda skäl att se fram emot dem.

Anders Ask

anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista