Stressigt sökande efter status

Den brittisk-schweiziske författaren Alain de Botton har blivit mest känd för sina vardagsfilosofiska böcker. Med ”Låt Proust förändra ditt liv”, ”Filosofins tröst” och ”Konsten att resa” har han erbjudit lättillgängliga instruktioner till att se sitt liv genom filosofiska perspektiv.  Det har han också gjort i TV-serier som även sänts här i Sverige. Alain de Bottons nya bok heter ”Statusstress”, och den inriktar sig på balansens betydelse i våra relationer

Idag finns det mer än ett sätt att lyckas i livet och lyckas med livet.

Ja, där satt slutpoängen i Alain de Bottons i mitt tycke mest ambitiösa bok.

På vägen fram till detta konstaterande har Statusstress vandrat tagit rätt yviga vägar för att förklara vår olycksaliga förmåga att inte kunna inse vårt egentliga värde.

Att det som andra människor tycker om oss spelar en avgörande roll för hur vi ser på oss själva.

Alain de Botton har som vanligt tagit idéhistoriska exempel på när filosofin, konsten och litteraturen, politiken, kristendomen och den bohemiska modernismen genom sina insikter utmanade olika epokers statustänkande.

För det handlar inte särskilt mycket om statusprylar, utan status som faktor i spelet mellan oss människor. En faktor som visar sitt fula tryne, så fort en relation inte är absolut jämlik.

Om vi haft turen att alltsedan födseln få ta emot våra föräldrars förbehållslösa kärlek, når vi ändå till slut en dag när vi förväntas prestera något för att även fortsättningsvis förtjäna denna kärlek och inte minst omvärldens uppskattning.

Men Alain de Bottons genomgång visar att vi idag inte har kommit så där fasligt mycket längre när det gäller att bedöma människor för vad dom verkligen är, i stället för att bedöma dom efter olika statusskalor. Visserligen har vi lämnat medeltidens uppfattning att vissa människor hade till uppgift att kräla i dyn och vissa var ämnade att bäras ett par decimeter ovanför dyn, i guldstol. Där är vi inte längre, men såväl estetiska revolter som upplysningsepoker har inte hindrat nya hierarkier från att bildas. Och hela tiden växer nya människor upp som inte tvekar att använda ordet ”loser” inför någon som inte håller måttet.

Men - filosofins tröst ligger i Alain de Bottons stimulerande sällskap, det är som att hamna bredvid en anmärkningsvärt vitsig men också klok mästerkonversatör på en middag. För när jag tagit del av Statusstress vet jag varför det är så förtvivlat svårt att lita till sitt eget omdöme, hur ohyggligt många människor som delat och delar åkomman, men hur vansinnigt kul det är att läsa om den.

Humor bygger ju inte sällan på skräcken att misslyckas.

Karsten Thurfjell

karsten.thurfjell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".