Feelgood-film om funktionshindrad väcker debatt

2:04 min

I Frankrike har en film om en rörelsehindrad man och hans assistent gjort kassasuccé. Och dessutom blivit ett debattämne. Filmen heter Les Intouchables – De oberörbara – och grundar sig på en historia ur verkligheten.

Jag tänker inte lasta in er som en häst i den här skåpbilen, säger assistenten Driss till sin arbetsgivare, den rullstolsburne Philippe och drar i stället av skynket på bilen bredvid, en svart, smidig, snabbgående sak. De båda frustar, när motorn river i gång.

Filmen Les Intouchables öppnar med en polisjakt av detta ekipage. Vi gapskrattar alla i salongen. Det är en riktig feel-good film med humor och värme, men på samma gång med ett stort djup och allvar och en förlaga i verkligheten. De  heter Philippe Pozzo di Borgo, en stenrik man skadad 42 år gammal i en skärmflygningstur, och Abdel, en fattig förortskille, som just släppts ur fängelset. Abdel skiljer inte på folk, vilket Philippe just välkomnar. De öppnar nya världar för varandra. En lyckträff. Idag lever Philippe i Marocko med fru, två barn och nya äventyr.

Filmskaparna Eric Toledano och Olivier Nackache underställdes bara ett krav: humor, men de har samtidigt skapat ett hett debattämne. Fransmännen frågar sig hur de behandlar funktionshindrade och detta landar mitt i kris och neddragningar, då alltfler upplever svårigheter.

På bara en månad har över 12 miljoner besökare sett filmen. En succé som endast kan jämföras med år 2008 års ”Välkommen till chtierna”.

Les Intouchables har visats på center för funktionshindrade i sällskap med huvudpersonerna. Det har skrattats och gråtits, skriver franska tidningar. 5 procent av intäkterna går till en organisation som Philippe Pozzo di Borgo skapat. President Sarkozy har bjudit in de berörda och en amerikansk re-make är redan i pipe-line.