onsdagskrönika

Det ryska civila samhällets födelse

2:39 min

Det har varit många tysta år bland ryska kulturarbetare när det gäller känsliga politiska frågor. En liten radikal krets har gjort tydliga ställningstaganden medan de flesta har hållit sig till sitt eget arbete. I samband med det ryska parlamentsvalet förändrades situationen radikalt.

I gatuprotesterna i ryska storstäder står musiker, teaterarbetare och konstnärer i frontlinjen och deras många gånger rasande inlägg och kommentarer på nätet sprider sig som en präriebrand i den ryska bloggosfären. Kanske var det den unge teaterregissören Jurij Muraviitskij som bäst sammanfattade den situationen när han nyligen beskrev känslan efter en demonstration i Moskva: "Det låter patetiskt men idag kunde jag känna vad ordet 'generation' betyder".

Muravitskij arbetar bland annat på den lilla källarteatern Teatr.doc i Moskva, ett litet rum med ett 50-tal stolar där samtidspolitiska frågor iscensätts av unga ensembler. Det är så vi har vant oss att se de samhällskritiska uttrycken i dagens Ryssland: i slutna rum som är svåra att hitta till, öppna för alla som vill delta men en angelägenhet för ett fåtal. Landets oberoende medier och icke statliga organisationer har det ännu tuffare och är ofta utsatta för direkta eller indirekta angrepp från olika maktsstrukturer. Under mina 15 år av reportageresor i Ryssland är det ett intervjusvar som återkommit som ett mantra: "Vårt stora problem är att vi inte har något civilt samhälle". Som reporter har jag bara kunnat nicka och hålla med. Människorättsaktivister, kritiska journalister och radikala kulturarbetare har befunnit sig som på egna öar avskurna från den stora samhällskroppen.

I lördags tog den epoken slut. När tiotusentals gick ut i Moskva för att demonstrera mot hur parlamentsvalet genomfördes och människor runt om i hela landet deltog i liknande protestaktioner föddes det ryska civila samhället. Vi vet inte hur starkt det är och om det kommer att kunna påverka den politiska utvecklingen inför presidentvalet i mars nästa år. Men efter 10 december 2011 går det inte längre att påstå att Ryssland saknar ett civilt samhälle.

Chodorkorvskij är kontroversiell

Chodorkovskij

#text=4833097#i Moskva öppnar med Michail Chodorkovskij-skildring.

20-årsminnet av Sovjets fall

#text=4819417#Kulturradions Fredrik Wadström om imperiet som raserades.

Fredrik Wadström

Kulturnytt
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.