von Triers nazistskämt på lista

41 min

Simon Wiesenthal-centret i Los Angeles har nu sammanställt en lista över de tio värsta antisemitiska uttalandena under 2011. På listans femte plats hamnar den danske filmregissören Lars von Trier för sitt uppträdande vid presskonferensen i Cannes i maj, där han bland annat avslutade med att säga att han var en nazist.

Lyssna på Kino i P1 om turerna kring von Trier:

Cannesfestivalen förklarade von Trier icke önskvärd vid festivalen och regissören själv beklagade senare att hans uttalande inte betraktades som skämt - för det var så det var tänkt.

Överst på listan hamnar palestiniernas president Mahmud Abbas för sitt tal i september inför FN:s generalförsamling. På tredje plats återfinns den grekiske kompositören Mikis Theodorakis som bland annat beskyllde judarna för den grekiska krisen i februari.

Wiesenthal-centret hoppas att deras lista ska bidra till att stoppa den växande globala antisemitismen inom mainstreamkulturen, skriver Politiken.

(TT Spektra)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista