Václav Havel (1936-2011) Foto: Prague-life

Václav Havel har avlidit

3:00 min

Tjeckiens förre president, dramatikern och medborgarrättskämpen Václav Havel har avlidit, 75 år. Havel blev under Pragvåren 1968 ordförande i ”De oberoende författarnas klubb” och han belades året därpå med yrkesförbud. Men hans pjäser, poesi och essäer spreds underjordiskt.

Som dramatiker blev Václav Havel internationellt uppmärksammad och spelad under början av 1960-talet. Många av hans pjäser har uppförts i Sverige, bl.a. Zahradní slavnost (1963; "Trädgårdsfesten"), Audience (1975; "Audiens"), Vernisáž (1975; "Vernissage") och Horský hotel (1976; "Fjällhotellet"). Václav Havel var också en av initiativtagarna till medborgarrättsrörelsen Charta 77 och dömdes upprepade gånger till fängelse för "antistatlig verksamhet". Efter kommunismens fall 1989 valdes Havel till president i Tjeckoslovakien. Efter att landets delats var han president  i Tjeckien mellan 1993 och 2003.

När Havel blev Tjeckoslavikens president 1989 muttrade Kjell Olof Feldt något i stil med Gud bevare honom. Tvivlarna var många. I en politisk värld som övervärderar erfarenhet och undervärderar begåvning såg Havel ut som en förlorare.

Men Havels lilla mustach vippade inte alls, han såg lika lugn ut när han gick till storpolitiska möten som när han infann sig på dramatikerkonferens. Han kunde förhandla med både USA och den stora grannen i öster. Så stod också Havel på säker marxistisk grund, han kunde bröderna Marx. Och så hade han lärt sig att manövrera i låsta situationer.

Son till en förmögen industriman kunde Havel inte skriva in sig på universitet, han fick inte ens gå ut gymnasiet utan problem. Borgarbarn skulle stoppas. Men han fick gå i en friskola i ordets rätta bemärkelse, nämligen de hemliga kurser som förekom i alla möjliga lokaler under decennierna av förtryck i Tjeckoslovakien.

Sedan blev det, efter några år som kemist, teater och i hans korta, exakta stycken märks att han är teaterman i bemärkelsen hantverkare - han började som scenarbetare och hans pjäser är alla spelbara.

Havel kunde ha blivit ytterligare en av många melankoliska tjecker som gav upp inför det samlade förtrycket men han lyckades som en pigg ekorre alltid klättra upp någonstans dit myndigheternas arm inte nådde och hitta på något nytt: kommittéer för orättvist fängslade, Charta 77, hemliga hippiekonserter. Ja, ibland gav han intryck av att motståndet var en fest, en absurd fest.

Så visst gick det bra när han blev president, två gånger om - efter att ha varit Tjeckoslovakiens sista president blev han Tjeckiens första.
Han tog aldrig den lätta vägen. Han utnämnde Frank Zappa till sitt lands handelsattaché i USA och amerikanska förvaltningen fick hicka. Han drev tesen att de som levt passivt i en diktatur är lika medskyldiga som diktaturens hantlangare.  Där försvann många vänstervänner. Och när han utfärdade amnesti för kriminella försvann borgerliga sympatisörer. När han stödde romernas sak försvann några röster till. Ja, till och med när han avgått fortsatte han att visa intelligensens makt över trögheten.  Sånt är retsamt. Jag vet inte om Havels dramatik kommer att överleva, men definitivt essäerna. En dåre i Prag rekommenderas. Och han själv, en politikens Harry Potter kommer inte att glömmas bort.

Så fast han är borta är jag lite glad. Blotta omnämnandet av hans namn föder hopp och minner om att humor, intelligens och lekfullhet faktiskt kan skapa en bättre värld.

2007 skrev Václav Havel ny pjäs efter 18 års tystnad: Avgång. Den spelades förra våren på Stockholms stadsteater och

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista