Dyster framtid utan kvinnor

I morgon är det premiär för den indiske regissören Manish Jhas ”Ett land utan kvinnor. Jhas film har tidigare visats inom festivalen ”Making differences” i Stockholm i våras, och förändra något vill Jha uppenbarligen med denna film som utspelar sig i ett framtida Indien – ett Indien nästan helt utan kvinnor.

Grabbar det är kris vi har i sekler dräpt alla småtjejer och nu sitter vi här och torrunkar i vår upphöjda isolering. I en liten by på den indiska landsbygden, någon gång i framtiden, har det gått så långt. Kvinnorna har blivit Indiens mest utrotningshotade art. Filmen börjar som en komedi, vi får se byns killar och män njuta av dragshow och konsumera porrfilm allt med samma storögda trånande blickar.

Men så hittas en ung kvinna undangömd som den rara juvel hon är, hos en fattig man på landet som vet att ta betalt för sin dyrbara egendom. Byns rikaste familj gör slag i saken och gifter bort alla fem sönerna med henne. Pappa måste ju också få komma till när det bultar i skrevet och den unga kvinnan dras ner i en förnedringsspiral som slutar först när hon tjudrats vid gödselrännan bredvid de högre stående – korna.

Som upplysningsfilm om ett perverst system som sägs ha mördat 50 miljoner flickebarn är filmen utmärkt. Som dramatik väl fyrkantig och ogestaltad, man kan bli upprörd och lite uttråkad samtidigt.

Gunnar Bolin

gunnar.bolin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".